2024. február 08. | 15:01

Párizs mintáját szeretné követni Budapest, legalábbis Karácsony Gergely erős kijelentést tett közösségi oldalán, hogy szerinte változtatni kell az ingyen parkoló monstrumokra vonatkozó szabályokon. De mi lehet a megoldás?

Alig néhány napja írtunk róla, hogy Párizsban megháromszorozzák a parkolási díjakat bizonyos tömeg feletti autókra. Ez alól az elektromosok is csak annyi könnyítést kaptak, hogy magasabb lesz a súlyhatár.

A franciák példáján felbuzdulva most Karácsony Gergely is bedobott egy gondolatot Facebook oldalán. A politikus szerint túlzás, hogy ma minden zöld rendszámos jármű ingyen parkolhat Budapest utcáin.

Akkor is, ha elektromos, illetve még ha túlméretes – és akár több, mint egy egész helyet foglal. Karácsony szerint a parkolódíjakat azért találták ki, hogy ezáltal is szabályozzák a városok forgalmát.

Azonban azzal, hogy valaki az agglomerációból bejár a belvárosba például BMW X5 vagy Mercedes GLE zöld rendszámos hibridjével – amit adott esetben nem is tölt fel soha árammal –, egyrészt elveszi a helyet más elől, másrészt a bevételt a fővárostól. Ez egyébként már egy sokadszorra visszatérő téma, de lépni még nem mert benne a budapesti városvezetés.

Megjegyzi ugyanakkor azt is, hogy abban van logika, ha a valóban környezetbarát járműveket továbbra is ingyen parkolással „jutalmazzák”, ám a „kamu zöld rendszámos” batár járművek miért ne fizessenek? A politikus pont helyett kérdőjelet tesz gondolatai végére, és követőire, illetve a városlakókra bízná a kérdés eldöntését.

Ti hogyan gondoljátok, fizessenek a hibridek Budapesten? Vagy esetleg egy bizonyos méret/tömeg felett meghajtástól függetlenül mindenki extra díj terhe mellett parkoljon? Mi legyen a villanyautókkal?

Kőrössy Balázs / Alapjárat