2020. július 25. | 12:30

Akkor most kaptunk egy japán M pakettet, vagy tényleg mutat is valamit a Corolla sportos modellje?

A válaszom igen is és nem is. De nem rohanok így előre, kezdem az elejéről. Egészen pontosan 1966-tól, amikor is megszületett az első Toyota Corolla. A japánok Ladája, hogy nagyon egyszerűen fogalmazzak. Azóta eltelt 54 év, és a modell immáron 12 generációt tudhat maga mögött, továbbá számos ráncfelvarrást és különleges kiadást. Láttunk már Corollát hátsókerék-hajtással komplett sportágat teremteni, rali versenyen indulni, láttunk már  összkerekes kombit, elsős szedánt, csini és fiatalos hatchback kiviteleket, egyszóval látott már a világ Corollát mindenféle verzióban IS!

A jelenleg terítéken lévő E210-es karosszéria-változatok, valamint a választható motorok és felszereltségek ismét tartogatnak egy kis izgalmat az érdeklődőknek. Nevezetesen a Corolla GR Sport felszereltségű csapotthátúról lesz ma szó, amire 10-ből gondolkodás nélkül 9-et adok.

Toyota Corolla GR Sport - csinos a versenyruha de ez inkább utcai

Mitől nézel versenyautónak egy versenyautót? Nem egyszínű a festése, és van rajta egy csomó logó. A Corollának sem, hiszen a GR Sport felszereltségnek köszönhetően kéttónusú fényezéssel érkezik az 5 ajtós verzió, ami 4 különböző árnyalatban érhető el, ezek közül a Higany fantázianévvel ellátott került hozzám. A kéttónusú szín minden esetben lakkfekete tetőt, lakkfekete első és hátsó lökhárítóbetétet, valamint a 4 választható árnyalat egyikét jelenti. Na meg persze a GR logó sem maradhatott el a kocsi fenekéről, így minden feltételnek eleget tesz.

Toyota Corolla GR teszt Alapjárat

Menjünk is tovább, ha versenyautó, akkor rendelkezik különböző sportos karosszéria-elemekkel. Így bizony, hiszen a Corolla is rendelkezik egy agresszívabbra szabott első lökhárítóval, aminek alsó vonalába egy splittert is beleláthat az ember, valamint a hátsó lökhárító is kapott egy bazi nagy diffúzort, továbbá a 2,0 literes hajtás mellé már nem csak egy, de KÉT kamu kipufogóvéget is kölcsönzött a gyártó. Amellett, hogy a hatchback modellek amúgy is mindig kicsit játékosabb belsőt sejtetnek, nem sok mindent fedezhetsz fel az autó oldalán, csupán csak  GR küszöbök félénk kitüremkedéseit.

Toyota Corolla GR teszt Alapjárat

Van még itt mit nézni, hiszen a GR felnik elég jól mutatnak, főleg ebben a 18-as méretben, és piros díszcsíkkal a középrészen. A szálcsiszolt és lakkfekete felületek keveréke is elég sportos. Alapvetően a kocsi valamivel alacsonyabban van, mint a rendes utcai verzió, azoknak, akik nagy lendülettel mennek a járdák irányába, és félelem nélkül ugratnak fel bármely szabad parkolóhelyért, erős odafigyelés ajánlott. Ugyanez igaz a szép kerekekre is, nagyon könnyű megpadkázni a peres gumikba csomagolt cipellőket, pedig nem lógnak ki túlzottan.

Toyota Corolla GR Sport - sportos külső, egyszerű belső

Alapvetően a Toyota új belterei nekem nagyon tetszenek, szerintem jók a színválasztások, az összeszerelés, a kopogós műanyag is egyre kevesebb, de ha van is, tuti nem tűnik fel. A GR Sport csomagban a kormány már valódi bőrbe van húzva, és az üléseken is érződik, hogy dinamikusabb mozgásra is képes az autó. Nagyon kényelmesen van kialakítva, mégis kellően stabilan tart a helyeden, nekem kifejezetten a combtámasz kialakítása tetszett, tényleg nagyon kagylós volt a feeling, és nem lobogtam, mint a győzelmi zászló. Talán szélesebb csípőjű embereknek szűk lehet hosszútávon, és az ülőlap is elbírt volna még néhány centit, összességében viszont tudja azt, amit kell.

Toyota Corolla GR teszt Alapjárat

A Toyota Touch 2.0 már ismerős rendszer volt, szerintem átlátható és kényelmesen, könnyen elnavigálhat benne az ember. A GR csomagban már van kétzónás digitális klíma, amit ha a dynamic kiegészítést is megrendeled, a hátsó üléssor felé is csatornázhatsz. Van vezeték nélküli telefontöltés, BT kapcsolat, Apple CarPlay, amit akarsz! Egyszóval a kényelem nem szenved hiányt és az utastér mérete is megfelelő, még hátul is van elég hely 2 felnőtt embernek. Bár a fekete belső miatt egy kicsit bunkeres hatású az utazás, azért kellően kilátni a hátsó ablakokon is. További extra ami izgalmas lehet, hogy ennél a felszereltségi csomagnál a logózott bőrkormány mögött már váltófülek is vannak, hogy ne csak a klasszikus váltókar fel-le tologatós módszerrel tudj versenyzőt játszani. Jó cucc, valakinek… :D

Toyota Corolla GR Sport -vrumm-vrumm az nincs, csak könnyed suhanás

Alapvetően egy hatchback modellel azért nem nehéz az élet a városban, ám a Corollával egy kicsit még könnyebb. Már ha nem Sport módban közlekedsz, mert akkor az elöl független MacPherson, hátul pedig szintén független, dupla keresztlengőkaros futómű kicsit pattogós. A futómű keménysége nem csupán adaptív módon változik, de személyre is szabható, ha szereted a gumilabda üzemmódot, ez a kocsi neked van kitalálva. A tuti a dologban, hogy beállíthatod a keménységet, és a rendszer ahhoz állítja a menet közbeni csillapítást, ezzel megoldott lett a feszes úttartás, de elviselhető maradt a komfortérzet is.

Toyota Corolla GR teszt Alapjárat

A futómű okosságon túllendülve szeretnék szót ejteni a fogyasztásról és a manőverezhetőségről is. A kocsi fel van szerelve tolatókamerával és első parkolóradarral, amelyek segítségével gyerekjáték a városi manőverezés. A már említett sport üzemmódban a szokásos változásokat lehet érzékelni, gyorsabb gázreakció, direktebb kormányzás és úttartás.

Toyota Corolla GR teszt Alapjárat

Szám szerint ez volt negyedik 2,0 Dynamic Force Hybrid, amit kipróbálhattam, így ha vicces, ha nem, a sportos verzión próbáltam ki igazán a gyári fogyasztási értékek megközelítését. És lehetséges. Vicc nélkül, 5,4 -5,6 literes átlagot sikerült kiautózzak a sportos Corollából, ami számomra egy igazi kivételes eredmény, hiszen többnyire nehéz a lábam, mint egy tehéné. Nagyon okos a Toyota hibrid rendszere, ami mostanra már ott jár, hogy bőven 120-as tempó fölött is képes több kilométeren át tisztán elektromos üzemmel haladni. Leesett az állam. Csak rá kell érezned a gázpedálon arra a pontra, ahonnan még nem indul a benzinmotor, megszokni a regeneratív fékezés és a lassítás közbeni visszatöltés mértékét, majd örülni a fejednek, hogy keveset fogyaszt az autó, és még az ökolábnyomod is zsugorodott. Siker. Persze nem csak magas sebességen tudja az EV üzemmódot, egy igazi péntek délutáni forgalmi dugóban is elkarcolhatsz tisztán EV-ben. Összesen 5 vezetési módot enged a gép: eco, normal, sport, sport plusz, és custom, amin belül összepárosíthatod a különböző módozatok tulajdonságait a saját ízlésed szerint.

Toyota Corolla GR Sport - illik hozzá a nagyobb hibrid rendszer

A 184 lóerő és 190 Nm nyomaték tök elég. Soknak nem nevezném, de tényleg nagyon lendületes vezetést is enged, mellette pedig támogatja a takarékoskodást is. A már említett 5 vezetési mód mindegyikében 6000-es fordulatnál szabadul fel a teljes nyomaték. A gyártó által beállított végsebesség 180 km/h, de ebben az esetben is állítom, hogy biztos tudna többet is. A megfelelő hatásfok érdekében az elektromos rendszer 122 lóerőt ad le, a belső égésű pedig 153-at, ezek teljesítményének összefésülése eredményezi a dinamikus mozgást megfelelő emisszió és fogyasztás mellett.

Toyota Corolla GR teszt Alapjárat

A durván másfél tonnás kocsiszekrénynek 7,9 másodpercre van szüksége, hogy 0-ról 100-ra gyorsuljon. Az ehhez szükséges erőt egy CVT automata váltó továbbítja a hajtott tengelyre (ami sajnos továbbra is elöl van), ami miatt talán jobb is, hogy hangja nem nagyon van a kocsinak. Minden esetre sport módban megvan a lehetőség, hogy úgy érezd, te irányítod a helyzetet, hiszen a rendszer a fordulatszám megemelésével imitálja számodra a váltás illúzióját.

Toyota Corolla GR Sport ár és összegezve

A GR felszereltséget kizárólag az 1,8 és 2,0 literes hibrid hajtásláncokkal vásárolhatod meg, a kezdő listaár 9 350 000 forint, amely tartalmazza a Toyota aktuális kedvezményét is. A 2,0 literes verzió 10 010 000 forintba kerül, ami már egy kicsit húzósnak tűnik, ha belegondolsz, hogy egy Hyundai i30 N is ennyibe fáj, de ott már valódi versenytechnikát is adnak hozzá. Persze butaság bármely másik Corollát a “Hunyadihoz” hasonlítani, és még a GR Sport sem az igazi GR, ami valódi riválisként léphetne fel, azért az ember elgondolkodik már ezen összeg láttán, hogy nézzen-e valami mást. Mindezek mellett nekem nagyon kéne a GR Sport Corolla, szívesen járnék vele a hétköznapokon, mert baromi jól néz ki, fiatalos, gazdaságos, környezetkímélő és egyébként fürge is. Családosoknak nem igazán ajánlanám, ez a kivitel sokkal inkább szól a vezetési élményről és a “kicsapongásról”, mintsem a Touring Sport verzió, ami szintén fürge, de már sokkal családbarátabb.

Toyota Corolla GR Sport 2.0 Dynamic Force Hybrid

 • Lökettérfogat: 1986 cm3
 • Hengerek/szelepek hengerenként: 4/4
 • Max. teljesítmény belsőégésű motor: 152 LE/190 Nm
 • Max. teljesítmény elektromos motor: 109 LE/ 202 Nm
 • Összteljesítmény 184 LE /190 Nm
 • Hossz./szél./mag.: 4370/1790/1435 mm
 • Tengelytáv: 2640 mm
 • Saját tömeg: 1410-1510 kg
 • Tesztfogyasztás: 6,4 l
 • CO2 kibocsátás: 105 g/km
 • Végsebesség: 180 km/h
 • 0-100: 7,9 s