Az elmúlt időszak eseményei után kijelenthető, hogy a BMW háza táján történtek érdekességek. Ezeket a furcsaságokat a fanatikusok szentségtörésnek titulálják, míg az átlagos autófelhasználók racionális döntéseknek nevezik. Olyasmikre gondolok itt, mint az új Supra megjelenése, amelyben BMW technika dolgozik, valamint a mostani teszt alanyára, az új 1-es sorozatra. Az F40-es kódjelű, UKL2-es platformra épülő harmadik generációs bébi BMW esetében ugyanis elhagyták a hátsókerék-hajtást a bajorok, ezzel pedig egy újabb tőrt döftek a márka imádóinak szívébe. Mostantól csak első- és összkerékhajtással érhető el a legkisebb modelljük, ám szerintem ez nem feltétlenül jelenti a világ végét.

BMW 120d xDrive – modern külső

Ami az új sorozat formavilágát illeti, az elődök jellegzetes vonalaiból keveset tartottak meg. Első ránézésre nagyon robosztusnak tűnik az autó, amit a számok is alátámasztanak: 3,5 centivel szélesebb és 1 centivel magasabb az új 1-es. Ugyanakkor 1 centivel rövidebb is lett, a tengelytáv pedig kettővel kurtább.  Az orrára pillantva én kicsit hiányolom a karaktert belőle, ha a veséket és a BMW emblémát letakarnám, akkor szinte bármelyik modell lehetne a kompakt kategóriában. A tesztautó ráadásul M sportcsomagos volt, amely többek közt látványosabb első és hátsó lökhárítókat is magában foglal, az alapkivitelek tehát még visszafogottabban néznek ki. Talán profilból hasonlít legjobban az elődjére, a hátsó ajtó vonalvezetése mindenképpen egy ilyen részlet. Az autó fara azonban egészen pofás lett, itt már jól kiadja a BMW stílust a formaterv.

BMW 120d teszt Alapjárat

A fényes fekete burkolatok a karosszéria több pontján feltűnnek, az első lökhárítóba integrált légbeömlők pedig valódiak. A hátsó toldat bemélyedéseiről már nem mondható el ugyanez, a dupla kipufogóvég azonban a BMW modelleket ismerőknek jelzi, hogy ebben nem a legkisebb motor dolgozik. A 18 colos kerekek nem túlzóan nagyok az autó alá, de aki igényli, az 19-es méretből is választhat. A gyártó egyébként nem titkoltan elsősorban hölgyeknek, városi használatra ajánlja az új 1-est.

BMW 120d xDrive – tágasabb lett belül

A keresztben beépített motor és a hátsókerék-meghajtás elhagyása egy dologra mindenképpen jó hatással volt: a helykínálatra. Az autó orra rövidebb lett, a szélesebb kasztni pedig több teret enged az utasok vállainak odabent. A hátsó sorban tisztességesen el lehet férni, a fejtér is elégséges, bár az üléspozíció kicsit furcsán magas. A csomagtartó 20 literrel nagyobb az elődmodellnél, így 380 literrel lehet alaphelyzetben gazdálkodni, a padló ráadásul egy nagy üreget is rejt maga alatt. A bőrözött, elektromosan állítható sportülések kényelmesek, egész jó oldaltartást biztosítanak. A műszerfal jó anyagokból van, ám a gombok kapcsolhatósága itt-ott nem kifejezetten illett egy ilyen árcédulájú autóhoz.

BMW 120d teszt Alapjárat

A beltér egyébként szinte teljesen ugyan úgy néz ki, mint a hármas sorozatban, a központi érintőkijelző mellé pedig teljesen digitális műszeregység is kérhető felár ellenében. A tesztautóban head-up display is volt, amelyre szinte minden fontos információt ki lehet tenni. Némi megszokást igényel a „visszafelé” pörgő fordulatszámmérő, ám a dizájn szempontjából nyilván így adta ki szépen. Biztonsági berendezésekből sem volt hiány, a vészfékasszisztens jól vizsgázott, ám a sávtartó automatika kicsit hektikusan működött.

BMW 120d teszt Alapjárat

Még mindig kiváló a feláras adaptív LED fényszóró, nagyszerűen veszi el a fénycsóvát az előttünk haladóról, így az nem vakul meg miattunk, a táblákat pedig tökéletesen olvashatóvá teszi. A prémium szintet jelzi a beállított külső hőmérséklet alatt automatikusan bekapcsoló ülésfűtés, ám a médiarendszerrel akadtak gondok. Az én Androidos telefonomat valamiért nem annyira szerette, a kapcsolódás is elég nehézkesen ment, ráadásul a vezeték nélküli töltés sem működött. A BMW okos rendszere itt is jelen volt, saját vezetői profilt állíthatsz be magadnak, akár nyugtató zenét és hangulatfényeket is kérhetsz az autótól, ha éppen stresszes vagy.

BMW 120d xDrive – alaphelyzetben elöl hajt

A legnagyobb újdonság az előző generációs 1-es sorozathoz képest egyértelműen a hátsókerék-meghajtás elhagyása. A BMW új belépőmodellje mostantól elsőkerekes, ám az xDrive összkerékhajtás még ehhez a modellhez is elérhető. A tesztautó orrában keresztben helyezték el a BMW-nél már jól ismert 2,0 literes dízelmotort, amely 190 lóerőt és 400 Nm nyomatékot produkál. A 120d nem kérhető kéziváltóval, így az erőátvitelben egy 8 fokozatú Aisin automata dolgozik együtt az összkerékhajtással, amely szükség esetén a hajtás 50 százalékát képes a hátsó kerekekre küldeni. Ez a teljesítmény egyébként minden forgalmi szituációra elég egy átlagos felhasználónak, a 7-7,3 literes fogyasztás pedig egészen normálisnak mondható annak fényében, hogy az M-csomagos, szinte full extrás tesztautó bőven 1500 kiló fölött volt.

BMW 120d teszt Alapjárat

A paletta alját a háromhengeres, 118i benzinmotor képezi, amely hat fokozatú manuális, vagy pedig hetes Steptronic automatával kérhető. Ezen kívül csak a 2,0 literes M135i szerepel a benzines kínálatban, amely az 1-es jelenlegi csúcsát jelenti 306 lóerővel. Dízelfronton szintén háromhengeres a belépőmotor, a 116d után pedig a két literes 118d következik, amelyekhez a korábban említett váltók rendelhetők.

BMW 120d xDrive – ezt még mindig jó vezetni

Az összkerekes 1-es rendkívül kezesen mozog az ügyes első diffinek és persze a menetstabilizálónak köszönhetően. Tízből nyolcan amúgy sem fognak vele egyszer sem a határon autózni, de aki szeretne, az mókázhat vele egy kicsit. Főleg az M csomagos kivitellel, amely sport módba kapcsolva megkeményíti a futóművet, közvetlenebbé teszi a kormányt, tovább pörgeti a motort és a gázreakción is javít valamit. A súlyt azért érezni a mozgásán, de a kompakt kategóriában egyedülálló vezetési élményt nyújt. Aki viszont csak városban szeretné használni, annak semmiképp nem ajánlom az M sportcsomagot, ugyanis így még komfort üzemmódban is elég kemény a futómű.

BMW 120d teszt Alapjárat

BMW 120d xDrive ár és összegezve

A harmadik generációs 1-es belépőára 8 millió forint, a 120d motorral pedig 10 millió környékéről indul. A legmagasabb, M Sport felszereltségű tesztautó az adaptív fényszóróval, az elektromosan nyíló csomagtérajtóval és minden egyéb extrával viszont már 17 millió környékén van, ami viszont már nem igazán emészthető számomra egy Focus méretű autóért. De ez csak az én problémám, hiszen a prémiumságnak ez az ára, aki ilyen vagányul kinéző, sportcsomagos BMW-vel szeretne autózni, annak bizony mélyen a zsebébe kell nyúlni.

BMW 120d xDrive M Sport (2020)

 • Lökettérfogat: 1995 cm3
 • Hengerek/szelepek: 4/16
 • Max. teljesítmény: 190 LE (140 kW) 2500-4000/perc
 • Max. forgatónyomaték: 400 Nm 1750-4000/perc
 • Hossz./szél./mag.: 4319/1799/1434 mm
 • Tengelytáv: 2670 mm
 • Saját tömeg: 1515 kg
 • Városi fogyasztás: 5,1 l
 • Országúti fogyasztás: 4,1 l
 • Vegyes fogyasztás: 4,7 l
 • Tesztfogyasztás: 7,3 l
 • CO2 kibocsátás: 124 g/km
 • Végsebesség: 230 km/h
 • 0-100: 7,0 s