2023. október 15. | 08:25

Mercedes A-osztály

Következő

A Mercedes név sokak számára egyet jelent a presztízzsel, a minőséggel és a kényelemmel. Erről a névről a hosszú, elegáns vagy sportos kinézetű autók jutnak eszünkbe. Aztán pedig itt van a Mercedes A-osztály, amely egy ötajtós kompakt MPV-ként kezdte pályafutását, kinézetben egy összenyomott minivanre emlékeztetve a vásárlókat.

A '90-es évek közepén a Mercedes bejelentette, hogy egy új szegmensbe próbál majd betörni, a kompakt autók kategóriájába. Ennek a próbálkozásnak lett a végeredménye a Mercedes-Benz A-osztály, amelynek célja az volt, hogy egy kicsi, megbízható, mégis négy ember szállítására alkalmas autót dobjanak piacra.

A cég 1,1 milliót adott el az autóból még annak ellenére is, hogy első évében csúfosat bukott a svédek jávorszarvas-tesztjén, szó szerint. Az első generációs A-osztály 1997-ben konkrétan felborult, amikor a hipotetikus szarvast próbálta kikerülni vele a tesztsofőr. A Mercedes először tagadta, hogy ilyesmi történt volna, de végül egy lépéssel az összes addig eladott példányt visszahívta. A problémát egy elektronikus stabilizálóval oldották meg, mintegy három hónap alatt, mindeközben egyetlen darabot sem gyártottak vagy adtak el a modellből.

Ugyanabban a szegmensben megélt még egy generációt 2004-től egészen 2012-ig, miközben 2008-ban egy ráncfelvarráson is átesett. Ez tizenöt évet jelent a kis MPV-ből, amely komoly pályafutásnak számít azt is figyelembe véve, hogy az első évben majdnem fuccsba ment az egész terv.

1997 Mercedes A-osztály
1997-es Mercedes A-osztály (Forrás: Mercedes-Benz)

2012-ben azonban a Mercedes úgy döntött, az MPV-k kora lejárt, így az A-osztály elhagyta régi alakját, és a Mercedes-paletta többi modelljéhez igazodva teljesen új dizájnt kapott. Sőt, még szegmenst is váltott: hatchback lett belőle.

Több mint négy méteres hosszával messze nagyobb volt, mint korábbi generációi és a cég a konkurens német gyártók kis hatchbackjei ellen indította el, így az A-osztály a BMW 1-es szériája és az Audi A3 direkt ellenfele lett.

A dizájn sokkal modernebb lett és a belső is sok újdonságot biztosított az utasoknak, már csak a megnövelt méretből adódóan is. Új motorokat is kapott az A-osztály: 1,6 és 2,0 literes benzin, valamint 1,5, 1,8 és 2,2 literes dízel váltotta fel a korábbi blokkokat, persze mindegyik turbós kivitelben.

2018-ban érkezett meg a friss generáció, amely szintén hatchback volt és szintén a paletta többi modelljéhez igazodott, így az A-osztály eredeti alakja lassan feledésbe merült. A ferdehátú változat mellett a Mercedes azonban ismét újított, és a V177-es kódnévvel az A-osztály már szedán változatban is elérhetővé vált.

Következő
Nyitókép: Ford