2022. január 26. | 09:54

Az olasz cég első tisztán elektromos modellje várhatóan egy négyajtós SUV lesz.

A Lamborghini bejelentette, hogy az idei lesz az utolsó olyan év, amikor kizárólag belső égésű motoros autókat fog bemutatni. 2023-tól kezdődően minden új modelljében megjelennek a villanymotorok – első körben hibrid és plug-in hibrid modellek formájában. Az olaszok vezérigazgatója, Stephan Winkelmann azt is elárulta, hogy a cég első tisztán elektromos autójának minden bizonnyal négy ajtaja lesz.

A bolognai sportautó-gyártó hosszú időn keresztül elutasította azt az elképzelést, hogy az elektromos hajtásláncok életképesek lehetnek a nagy teljesítményre optimalizált járművek esetében. 2018-ban Maurizio Reggiani, a Lamborghini műszaki főigazgatója elmondta, a vállalat célja, hogy egyedülálló sportautókat készítsen, ám a szükséges feltételek egyelőre nem adottak az akkumulátorok energiáját és teljesítményét tekintve.

Lamborghini felirat és bikás logó

Ezt az elképzelést aztán többen cáfolták, így például a Rimac a nemrég piacra dobott Nevera esetében, vagy a Lamborhini anyavállalata, a Volkswagen a számos rekordot megdöntő VW ID.R-rel. Tavaly aztán az olasz cég megerősítette, hogy az évtized második felében piacra dobja első tisztán elektromos autóját.

A jövő évtől kezdődően az új típusok esetében már csak villanyosított – hibrid és plug-in hibrid – autókat várhatunk a cégtől, az első teljesen elektromos Lambo pedig előreláthatólag 2028 környékén érkezik majd.

Ezzel kapcsolatban a vezérigazgató elárulta, egy olyan, négyajtós, kupé stílusú, a nagy túraautók hagyományai előtt tisztelgő SUV bemutatására lehet számítani, amely tökéletesen megfelel a mindennapi használatra. A cég jelen pillanatban azonban a hibridekre összpontosít.

„Úgy gondolom, hogy a vásárlóink teljes mértékben készen állnak a hibrid hajtásláncokra. Mindig is azt mondtuk, hogy nem nekünk kell az elsőnek lenni ezen a téren, de amikor beszállunk, akkor nekünk kell a legjobbnak lenni és szilárd meggyőződésünk, hogy ez így fog történni” – nyilatkozta Winkelmann.

A vezérigazgató elmondása alapján ez várható a Lamborghinitől az elkövetkező években:

  • Aventador hibrid 2023-ban
  • Urus plug-in hibrid 2024-ben
  • Huracan hibrid 2025-ben
  • Egy jelenleg még név nélküli tisztán elektromos modell, várhatóan 2028 környékén

Winkelmann elmondta, hogy várakozásaik alapján az idei értékesítési adatok hasonlóak lesznek, mint a tavalyi eredmény, amikor is a márka 8405 autót adott el. Ez 13 százalékkal jobb, mint a 2020-as számok, ami egyúttal azt is jelenti, hogy az olasz márka történetének legsikeresebb évét tudhatja maga mögött. A szakember azt is hozzátette, hogy a 2022-re eddig beérkezett megrendelések már lefedik a tervezett gyártási mennyiség jelentős részét.

Lamborghinit vásárolnál? Ne habozz tovább, és keresd fel a Magyar Autókereskedőház Zrt. kollégáit telefonon (+36203663447) vagy e-mailben!