Oliver Zipse vezérigazgató szerint a BMW készen áll a belső égésű motorral hajtott autók 2030-tól kezdődő betiltására az elektromos járművek javára.

Belső égésű motor

Az EU a globális felmelegedés elleni küzdelem szélesebb körű intézkedéscsomagjának részeként a fosszilis üzemanyaggal működő autók 2035-től történő tényleges betiltását javasolta. Vagyis onnantól a tagállamokban megszűnhet a hagyományos autók értékesítése az újautó-piacon.

„Készen állunk a belső égésű motorok betiltására. Ha egy régió, egy város vagy egy ország ennek gondolatával áll elő, akkor nekünk ott kell lennünk és alternatívaként fel kell vonultatnunk az elektromos termékpalettánkat. A BMW Group nem aggódik emiatt. Hogy ez jó ötlet-e, az már egy másik kérdés, de mi felkészülten nézünk szembe a jövő kihívásaival” – mondta Zipse a Nürtingen városában megtartott konferencián.

Ellentétben a riválisokkal, köztük a Volkswagen-csoporttal és a General Motors-szal, a BMW nem adott meg végdátumot a belső égésű motorral szerelt autók gyártásának. Azt viszont már korábban közölte a cég, hogy 2030-ra a globális autóeladásai 50 százalékát az elektromos autók teszik majd ki.

A BMW az iX és az i4 elektromos szedán bemutatásával újabb lépéseket tett az elektromos autók szegmensében. A 7-es sorozatú szedán és az X1 SUV akkumulátoros változatai jövőre érkeznek, míg az 5-ös szedán és a MINI Countryman elektromos változatai 2023-ban kerülnek piacra.