A legfrissebb hírek szerint a brit kormány 2021-ben egy olyan jogszabályt fog elfogadni, amely kötelezővé teszi, hogy Angliában minden újonnan épített lakás és irodaépület el legyen látva elektromos járművekhez használatos töltővel.

Pontosabban minden új otthonban és irodában fel kell szerelni „intelligens” töltőeszközöket, amelyek automatikusan fel tudják tölteni a járműveket a csúcsidőn kívüli időszakokban. Az új irodaházak esetében öt parkolóhelyenként kell legalább egy töltőpontot telepíteni.

Az új szabályozásnak köszönhetően Anglia lehet a világ első olyan országa, ahol minden új lakóépületben kötelezővé teszik a villanyautók töltési lehetőségének kiépítését.

otthoni töltőre csatlakoztatott Tesla Model S

A kormányzat arra számít, hogy a lépésnek köszönhetően az elektromos autók iránti bizalom növekedésnek indul, egyúttal csökkenni fog a belső égésű motoros autóról villanyhajtásra váltókat nyomasztó „hatótávpara”, mivel Angliában nagyon sok otthon nem rendelkezik utcafronti parkolási lehetőséggel vagy saját garázzsal.

Az egyelőre még csak tervszinten létező javaslat része a britek azon törekvésének, hogy minél gyorsabban megnöveljék a rendelkezésre álló töltőpontok számát Angliában, mielőtt az Egyesült Királyság 2030-ban betiltaná a belső égésű motorral szerelt új járművek értékesítését. A kormányzat eredetileg egy olyan javaslatot terjesztett elő még 2019-ben, melynek értelmében minden új lakóingatlanban kötelező lett volna töltőponttal rendelkező parkolóhelyet kialakítani.

„A rugalmas otthoni és a munkahelyi töltési lehetőség döntő fontosságú lesz nemcsak a közlekedés, hanem az Egyesült Királyság teljes energiarendszerének karbonsemlegessé tétele szempontjából. Ugyanígy kiemelt jelentősége van a jobb energiahatékonyság elérésének, az elektromos fűtés bevezetésének, valamint a napenergia használatának a mintegy 13,5 millió otthon esetében – reméljük, hogy mindezt az új lakásokra vonatkozó tervek részeként láthatjuk majd megvalósulni” – nyilatkozta Nigel Pocklington, a megújuló energiaforrásokra szakosodott energetikai vállalat, a Good Energy vezérigazgatója.

Az otthoni és irodai elektromos töltőkre vonatkozó szabályozás várhatóan 2022-ben lép életbe.

Ezen túlmenően a brit kormányzat egy EV8 Switch névre keresztelt, ingyenes applikációt is elindított szeptember 9-én, az Elektromos Járművek Világnapján. Ez az alkalmazás kiszámolja, hogy a felhasználó mennyi pénzt takaríthatna meg, amennyiben jelenlegi benzines vagy dízel autója helyett villanyautóra váltana. Egyúttal azt is megmutatja, ennek köszönhetően mennyi szén-dioxid nem kerülne a légkörbe, és ezáltal mennyivel javulna levegőminőség.

A sofőrök azt is megnézhetik, hogy a jelenlegi járművük alapján melyik lenne számukra a leginkább testhezálló villanyautó, és hogy az elektromosra váltás hogyan illeszkedhet jelenlegi életmódjukhoz. A felhasználók azt is láthatják az alkalmazás felületén, hogy milyen távolságban vannak a legközelebbi töltőpontoktól, és mely utak teljesíthetők anélkül, hogy töltésre lenne szükségük.