A Tesla régóta pedzegetett 25 ezer dolláros (aktuális árfolyamon kb. 7,5 millió forint) elektromos autója több szempontból is izgalmas témának számít. Éppen ezért különösen figyelemreméltóak azok a pletykák, melyek szerint Kínában elkészült a modell első prototípusa.

A Tesla China által fejlesztett, nagy várakozásoktól övezett, 25 ezer dolláros kompakt villanyautó-projekt a prototípus fázisába ért, legalábbis a délkelet-ázsiai ország néhány autóipari informátora szerint. A kínai Sina Weibo mikroblog például azt a hírt hozta le, hogy elkészült a modell első prototípusa, hozzátéve, hogy az év végére tervezik a próbagyártás beindítását.

Nyilvánvalóan ez egyelőre még nem több, mint egy meg nem megerősített pletyka, ám az egyik legprominensebb helyi teslás csatorna, a Ray4Tesla a Twitteren megerősítette, hogy a hírek „meglehetősen biztos forrásból származnak”. Mivel a Ray4Tesla korábban is több olyan belsős információt szellőztetett már meg, melyek később igaznak bizonyultak, így jó eséllyel ezúttal nem egy kacsával van dolgunk.

25 ezer dolláros Tesla szemből – látványterv

Iparági pletykák szerint a készülő új autó minden bizonnyal a Model 2 vagy Model Q nevet fogja viselni, ám ezt egyelőre elég jól sikerült titokban tartania a kaliforniai gyártónak.

Azt már korábban hivatalosan is megerősítették, hogy a Tesla China egy Model 3-nál kisebb villanyautó fejleszt. A Sina Motors januárban számolt be arról, hogy a Tesla megkezdte a 25 ezer dolláros kocsi környezeti hatásvizsgálatát. A kínai kiadvány ekkor azt is megemlítette, hogy az első példányokat valószínűleg 2021 második felében kezdik tesztelni. Ez pedig alátámasztani látszik a közelmúltbeli pletykát, miszerint a próbagyártás ez év végén kezdődik.

Tom Zhu, a Tesla China elnöke még februárban erősítette meg, hogy a legújabb modell tervezése, fejlesztése és gyártása is Kínában, a Gigafactory Sanghajban történik majd. A Model 2 vagy Model Q az egész világon elérhető lesz.

Ha szeretnél Teslát venni, akkor keresd fel a mah-ev.hu weboldalt! Král Ádám (adam.kral@mahzrt.hu), és Luczek Dávid (david.luczek@mahzrt.hu) készséggel állnak rendelkezésedre telefonon (+36-20-666-8888) vagy e-mailben.