A dél-koreai luxusmárka európai jelenlétének első teljes évében a Genesis piacra dobja első tisztán elektromos autóját, a GV60-at. A technológiailag fejlett crossover a tervek szerint a Škoda Enyaq iV Coupe riválisa lehet majd. A  gyártó tavaly mutatta be a modell prototípusát, most pedig hivatalosan is megerősítették azokat a műszaki paramétereket, amelyekkel az Európába szánt verziók érkezni fognak idén nyáron.

A GV60-nal együtt immár három modell használja a kifejezetten elektromos autók számára kifejlesztett E-GMP platformot, amelyre a Hyundai Ioniq 5 és a Kia EV6 is épül. Ez lesz a gyártó hatodik modellje az európai piacon, amelyet a G80 luxuslimuzin és a GV70 SUV villanyosított verziói követnek majd. 

elektromos Genesis GV60

A Genesis korábban már bejelentette, hogy 2025-től kezdődően kizárólag elektromos autókat fog piacra dobni, majd 2030-ban teljesen befejezi a belső égésű motoros járművek gyártását. Az Ioniq 5-höz és az EV6-hoz hasonlóan a GV60 is többféle konfigurációban lesz elérhető, és mindegyikben egy 73 kilowattórás akkumulátorcsomag biztosítja majd a szükséges energiát.

A belépőszintet a 222 lóerős, egymotoros, hátsókerék-meghajtású Long Range verzió jelenti, amely a cég adatai alapján 450 kilométer megtételére képes egy feltöltéssel. Az erősebb, összkerékhajtásos változat már 314 lóerős teljesítmény leadására képes, míg a csúcsmodellnek tekinthető Performance kivitel 483 lóerőt kínál a sofőr számára. A Genesis szerint mindkét verzió 400 kilométeres hatótávval rendelkezik.

Az árakat egyelőre nem hozták nyilvánosságra. A platformtárs Ioniq 5 alapára 15 millió forintról indul, míg az EV6 alapverziójáért 17,3 millió forintot kell fizetni Magyarországon.

Ha érdekel, mit tud egy Genesis GV80, akkor ezt a bemutatót se hagyd ki.