csütörtök - 2023. szeptember 28.
24.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 652 Ft
100 704 Ft
D 682 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Elektromos kisautóval bővül a Toyota európai kínálata

2021. december 15. | 11:29

Az új jármű pontos bevezetési időpontja jelenleg nem ismert.

Tojoda Akio elnök-vezérigazgató bejelentette, hogy a Toyota egy kisméretű, teljesen elektromos városi crossoverrel bővíti európai kínálatát. Ez a jármű egyike annak a 30 új elektromos autónak, amelyeket az autógyártó 2030-ig tervez bemutatni.

A „bZ Small Crossover” néven emlegetett kocsi a bZ termékcsalád részét képezi majd, és a bZ4x közepes méretű elektromos szabadidő-autót követheti a sorban. A járművet koncepció formájában mutatta be a Toyota 11 másik modellel együtt egy online sajtóeseményen.

A japán autógyártó azt ígéri, hogy a kis elektromos crossover a legmagasabb hatékonyságú lesz a maga kategóriájában, elvileg 12,5 kWh-s akkuval képes lesz elmenni 100 kilométert. A népszerű autómárkák jelenleg piacon lévő kisméretű, teljesen elektromos divatterepjárói a Peugeot e-208-ra, az Opel Mokka-e-re, a Hyundai Konára és az MG ZS-re korlátozódnak. A Renault várhatóan egy retró ihletésű autót dob piacra, amely az 1960-as évekbeli 4L modelljén alapul.

A koncepció dizájnja a nemrég bemutatott Aygo X miniautó formanyelvét idézi meg, amely a ferdehátú formát ötvözi a hobbiterepjárókra jellemző stílusjegyekkel. A Toyota egy új, E3 nevű, Európára szabott járműplatformot készít elő, amely a piaci viszonyoktól és a vásárlói preferenciáktól függően full hibrid, plug-in hibrid és teljesen elektromos hajtásláncokat is befogad majd.

A Toyota nem közölte, hogy a bZ Small Crossover erre a platformra vagy a globális e-TNGA architektúrára épül-e. Az új jármű pontos bevezetési időpontja sem ismert még. A gyártó annyit azonban elárult, hogy a megvillantott koncepciók többsége eljut a tömegtermelés folyamatáig.

Már itthon is rendelhető az új Kia Sportage, ennyi az indulóára Egycsöves vs. kétcsöves lengéscsillapító: melyiket válasszuk?

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!