2021. augusztus 31. | 16:48

A kei-car tervezését és fejlesztését a Nissan és a Mitsubishi közös vállalkozása végzi.

A Nissan nyilvánosságra hozta azon terveit, hogy egy vadonatúj, tisztán elektromos mikroautót dobjon piacra Japánban. Az ígérik, a modell gyártása a 2022-es üzleti évben, vagyis legkorábban 2022 áprilisában kezdődik.

A készülő kei-car a Nissan és a Mitsubishi közös projektje, amelyet az NMKV Co. (Nissan Mitsubishi Kei Vehicle) felügyel. Ez azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel mindkét márka kínálatában meg fog jelenni ugyanaz az elektromos kisautó.

Mivel a Nissan egyelőre nem osztott meg látványterveket a készülő új járműről, így a leendő formatervre egyelőre csak a 2019-ben bemutatott Nissan IMk koncepció alapján következtethetünk.

A Nissan szerint az elektromos kei-car teljesen újra fogja értelmezni saját kategóriáját, és olyan, tipikusan a villanyautókra jellemző tulajdonságokkal fog rendelkezni, mint az azonnali nyomatékleadás, a csendes utastér, valamint a vibráció- és rázkódásmentes haladás. Emellett a japán cég azt ígéri, hogy számos technológiai újdonság, többek között a legújabb vezetéstámogató rendszerek is megjelennek majd a modellben.

Néhány paramétert már most közzétettek. A villanyautóban egy 20 kilowattórás kapacitású akkumulátorcsomag fog dolgozni, amellyel kapcsolatban a Nissan azt ígéri, elegendő energiát lesz képes eltárolni ahhoz, hogy biztosítani tudja egy japán napi utazási szükségleteit. Emellett az autó mobil áramforrásként is képes lesz funkcionálni, az „autóból a lakásba” (vehicle-to-home/V2H) rendszernek köszönhetően.

Méreteit tekintve a 3395 milliméter hosszú, 1475 milliméter széles és 1655 milliméter magas key-cart úgy tervezték, hogy egy egyszerűen használható, könnyen vezethető közlekedési eszközt biztosítson a zsúfolt Japán utakon.

Ami az anyagiakat illeti, az elektromos mikroautó ára várhatóan kevesebb mint 2 millió jenről (aktuális árfolyamon számolva 5,36 millió forintról) indul majd.