csütörtök - 2023. március 23.
0.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 609 Ft
100 651 Ft
D 618 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

EU-biztos: Európában készülnek a legjobb autók, ezért nem lehetünk a múlt rabjai, tömeges akkugyártásba kell kezdeni

2023. február 22. | 08:38

Meg is indokolta, hogy miért.

Itthon is aktuális téma az akkumulátorgyárak építése, jelenleg éppen Debrecenben tiltakoznak hevesen azellen, hogy a kínai CATL üzemet létesítsen a város ipari övezetében.

Frans Timmermans, az európai zöld megállapodásért felelős EU-biztos a Bild lapnak adott interjújában beszélt arról, miért fontosak az akkugyárak Európában. Több szempontra is kitért, ő ebben látja a jövőt.

Szerinte kiemelten fontos az elektromosautó-gyártás a kontitensen, hiszen a kínai gyártók az idei év végéig nagyjából 80 új villanyos modellel állnak majd elő, de az USA és India se nagyon szeretne lemaradni. Így tehát Európában is rá kell kapcsolni, ha versenyképesek akarunk maradni.

Az EU-s politikus szerint nem sokáig lesznek ilyen drágák az elektromos autók, ráadásul a használtpiacuk is folyamatosan bővül. Hozzátette, hogy a villanyautókra való átállás elkerülhetetlen, de gondoskodni kell a társadalmi igazságosságáról.

Timmermans véleménye az, hogy nem többféle fejlesztési irányba kell elindulni (szintetikus üzemanyagok, stb.), mert akkor mindegyik technológia drága marad. Elmondása szerint sem az USA-ban, sem Kínában nem foglalkoznak szintetikus üzemanyagok előállításával, hiszen „ők sem hülyék”.

Európában készülnek a legjobb autók, ezért nem lehetünk a múlt rabjai, tömeges akkugyártásba kell kezdeni - mondta a holland politikus.

Arról is beszélt, hogy nem szükséges, hogy leépítések legyenek az autóiparban az elektromos átállás miatt. Ugyanis nem kevesebb emberre, hanem egy újfajta tudásra van szükség. Az igazi kihívást a dolgozók átképzése jelenti, hiszen ezentúl többnyire akkumulátorokban és IT-rendszerekben ismeretekkel rendelkező munkaerő kell.

Megjegyezte, hogy az akkugyártás területén Európában 800 ezer munkavállalóra lenne szükség. Hozzátette, hogy minden olyan dolgozóra számítani kell, akik már 20-30 éve a szektorban dolgoznak, egyfajta munkaerőhiány már most is tapasztalható. Szerinte akár az 50-55 év feletti munkavállalókat is át kell képezni és ezzel az iparágban tartani.

Amennyiben érdekel, hogyan szerelnek ki egy akkumulátorcsomagot egy elektromos autóból, akkor ezt a cikket is érdemes elolvasnod.

Sturcz Bertalan / Alapjárat.hu
Három német gyártó is brutális visszahívási akció elé nézhet, ha a környezetvédelmi szervezet pere sikeres lesz Már majdnem a kukába hajították őket, most azonban felújítva térnek vissza a rendőrség egyik kedvenc traffipaxai

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!