2021. szeptember 02. | 15:22

A Hyundai prémium márkája 2030-ban vezeti ki utolsó belső égésű motoros modelljét a piacról.

A Hyundai prémium márkája, a Genesis bejelentette, hogy négy évvel első elektromos autójának megjelenését követően, tehát 2025-től csak villanyosított modelleket fog gyártani.

A dél-koreai gyártó első elektromos hajtású modelljei, az Electrified G80 szedán és a GV60 crossover 2022-ben kerül a szalonokba. Ettől kezdve a Genesis egy kettős villanyosítási stratégiát követ majd, amely az üzemanyagcellás és akkumulátoros-elektromos autókat foglalja magába, míg az utolsó belső égésű motoros modelljét 2030-ban tervezi kivezetni a piacról.

A Genesis palettáján egyelőre egyetlen hidrogén üzemanyagcellás autó sem található, ám az anyavállalat, a Hyundai kínálatában már megtalálható a Nexo crossover és azt ígérik, hogy ez a technológia központi szerepet tölt majd be a cég stratégiájában az előttünk álló években. Szóval logikus, hogy a Genesis is ezt a mintát fogja követni.

A nemrég bemutatott GV60 a Genesis első saját fejlesztésű, tisztán elektromos autója. Ugyanarra a villanyautók számára kifejlesztett E-GMP platformra épül, akárcsak a Hyundai Ioniq 5 és a Kia EV6, ellentétben a G80-nal, amely a belső égésű motoros G80 alvázának módosított alvázát használja.

A dél-koreaiak azt ígérik, hogy a jövőben sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a tisztán elektromos technológiák, mint például a nagyobb teljesítmény leadására képes üzemanyagcellák, valamint a hatékonyabb energiafelhasználást lehetővé tevő elektromos rendszerek fejlesztésére. Emellett azt is célul tűzték ki, hogy nagyobb teljesítményt és jobb energiahatékonyságot érjelen el a lítium-ion akkumulátorok fejlesztése során.

A 2025-öt követő időszak tervei között szerepel, hogy a Genesis 2035-re szeretné elérni a teljesen karbonsemleges működést. Ezzel a Hyundai-csoporthoz tartozó márkák közül elsőként jelölt meg konkrét határidőt ennek a célnak az elérésére. Elmondásuk alapján teljesen át fogják alakítani működésüket, kezdve a nyersanyagok beszerzésének és feldolgozásának gyakorlatától, az alkatrészek beszerzésén és a különféle gyártási folyamatokon át, egészen a létesítmények üzemeltetésével bezárólag.

A Genesis kínálatában jelenleg öt modell található: a G70, G80 és G90 luxusszedánok, valamint két prémiumkategóriás SUV, a GV70 és GV80. A cég tisztán elektromos palettája nyolc különböző modellből áll majd, és a tervek szerint éves szinten 400 ezer villanyautó eladását célozzák.