2021. november 15. | 16:30

Fenntartható, és karbantartást sem igényel az új környezetbarát abroncs.

A Goodyear a napokban tett közzé egy érdekes videót, amiben egy speciális, kifejezetten elektromos autók számára kifejlesztett, levegő nélküli abroncsot tesztel. A fenntartható anyagokból készült, karbantartást nem igénylő papucsokkal egy Tesla Model 3 hajt végre különféle feladatokat egy erre alkalmas tesztpályán.

Miután a tartóssági teszten sikerrel vizsgázott még 160 kilométer/órás sebességnél is, ideje volt megnézni, mit tud a levegő nélküli gumiabroncs a vállalat tesztpályáján. A Goodyear szerint a legutóbbi tesztek során az autó 88 kilométer/órás tempóval is sikeresen hajtotta végre a különféle manővereket a jelzőkúpok között.

A videóból ugyan nehéz megítélni, de ránézésre az autó viselkedése és kezelhetősége némileg eltér a hagyományos abroncsoknál tapasztalttól, főleg hirtelen irányváltás esetén. A tesztpilóták szlalomfeladatokat, kanyarodási szituációkat, valamint gyorsításokat és hirtelen lassításokat hajtottak végre. Visszajelzéseik alapján jól szerepeltek a speciális gumik.

Az ígéretek szerint a levegőmentes abroncsok biztonságosabbak, karbantartásmentesek, hosszabb élettartamúak és környezetbarátabbak lesznek, mint a hagyományos abroncsok, de ezek elkészítése természetesen komoly kihívást jelent. Sokat kell még fejleszteni, hogy az újdonság sorozatgyártása megkezdődhessen.

A Goodyear levegő nélküli gumiabroncsokért felelős részlegének programvezetője, Michael Rachita elmondta, kíváncsian várják, hogyan alakul az új technológia jövője, hiszen azt sikerrel elérték a fejlesztések során, hogy ezek a gumik már képesek autópályatempóval közlekedni úgy, hogy közben a kezelhetőségüket is megőrzik.

Amennyiben ezeknek az abroncsoknak az energiafogyasztása és teljesítménye is versenyképes lesz, úgy az amerikai gumigyártó újítása forradalmi változást hozhat, és fontos mérföldkövet jelenthet, hogy az elektromos járműveket használata még gazdaságosabban legyen. A tervek szerint a levegőmentes abroncsok 2030-ban kerülnének piacra.

Ha szeretnél Teslát venni, akkor keresd fel a mah-ev.hu weboldalt! Král Ádám (adam.kral@mahzrt.hu), és Luczek Dávid (david.luczek@mahzrt.hu) készséggel állnak rendelkezésedre telefonon (+36-20-666-8888) vagy e-mailben.