2021. március 02. | 12:13

A svéd vállalat a következő évtizedig búcsút int a belső égésű motoroknak.

A Volvo vezérigazgatója, Hakan Samuelsson bejelentette, hogy a svéd autógyártó 2030-ra teljesen elektromos márkává válik. A vállalat első embere már 2020 decemberében belengette a dolgot, szóval erre a hírre már fel volt készülve az autóipar, de mindenképp említést érdemel, hiszen ez egy újabb fontos nap az elektromos autózás életében.

A Volvo a bevezetőben említett határidőig beszünteti a belső égésű motorral szerelt modellek gyártását és értékesítését, beleértve a hibrid autókat is. Az autógyártó az online értékesítés fejlesztésére is ráfekszik a közeljövőben, illetve a céljai között a termékkínálat egyszerűsítése is szerepel. A svédek Kínában is szeretnének villanyautókat étékesíteni, ahol már most nagy kereslet mutatkozik az e-kocsik iránt. A Volvo a környezettudatosság mellett persze azért is villanyosodik, mert muszáj megfelelnie a politikai nyomásnak és az egyre szigorodó kibocsátási-normáknak.

A svéd vállalat azt is bejelentette, hogy a második tisztán elektromos járműve osztozni fog azon a platformon (CMA), amit az XC40 Recharge EV is használ. A még meg nem nevezett modell piacra dobása is jelzi, hogy a Volvo szeretne tisztán elektromos márka lenni 9-10 év múlva. Az autógyártó a 40-es sorozat modelljeként jellemezte az új négykerekűt, amiről még annyit tudni, hogy a sorozatgyártott példányok a vállalat belgiumi üzemében gördülnek majd le a gyártósorról.

Néhány napja a JLR jelentette azt be, hogy 2025-től a Jaguar elektromos luxusmárkává válik.