Egy nagyon érdekes, és merőben szokatlan teszt következik két modern elektromos autó, a Tesla Model Y és a Volkswagen ID.6 CROZZ között. Utóbbi kizárólag Kínában kapható, így a mi szempontunkból Európában talán relevánsabb lenne kistestvérével, az ID.4-gyel összemérni. Igaz, az ID.6 is ugyanarra a MEB-platformra épült, csak a méretek tekintetében egy kicsit nagyobb.

A törésteszt során mindkét autó 64 kilométer/órás tempóval haladt, és egy frontális ütközést szimuláltak 50 százalékos eltolással. A becsapódás ereje megfelel annak, mintha 128 kilométer/órás sebességgel csapódnánk egy álló, deformálódásra képes tárgynak.

Az eredmények kimondottan jónak tűnnek, mivel úgy látszik, hogy mindkét autó utastere jórészt épen maradt, és az ütközést követően egyik autó sem gyulladt ki. Egy ekkora erejű becsapódás óhatatlanul magában hordozza, hogy a járműben utazók megsérülnek, amelynek nyomai a tesztbábukon elhelyezett festékpatronoknak köszönhetően mindkét villanyautóban felfedezhetőek.

A tesztet követően a Model Y vezetőoldali ajtaja beragadt és nem lehetett kinyitni, a karosszériaelemek deformálódásának következtében pedig a bal hátsó ajtót is csak résnyire sikerült nyitni. Ezzel szemben az ID.6 mind a négy ajtaja különösebb probléma nélkül nyílt ki.

Összességében a kár mértéke hasonlónak tűnik úgy a Tesla, mint a Volkswagen esetében. Nem igazán lehet azt mondani, hogy bármelyik jármű is lényegesen jobb állapotban maradt volna a tesztet követően. A legfontosabb azonban, hogy mindkét autó kiváló eredménnyel vizsgázott, és mivel biztonságosak, az utastérben utazók apróbb sérülésekkel megúszták az ütközést.

A teszt lezárultával mindkét autót darabokra szedték, hogy megvizsgálják, mely alkatrészek és mennyire sérültek. A videóban látni lehet a lényegében sértetlen akkumulátorcsomagokat is. Míg az ID.6 esetében gyakorlatilag semmi nyomát sem látni az ütközésnek, addig a Model Y esetében a becsapódás erejétől meggyűrődő padlólemez az akkupakk borításán is rajta hagyta nyomait, ám termikus incidens nem következett be. Vagyis egyik villanyautó sem gyulladt kis és égett porrá.

Ha szeretnél Teslát venni, akkor keresd fel a mah-ev.hu weboldalt! Král Ádám (adam.kral@mahzrt.hu), és Luczek Dávid (david.luczek@mahzrt.hu) készséggel állnak rendelkezésedre telefonon (+36-20-666-8888) vagy e-mailben.