2021. augusztus 11. | 12:47

Az EQS bizonyos szempontból az S-osztály rokonának tekinthető.

Elstartolt a Mercedes-Benz EQS értékesítése, olvasható a Daimler által kiadott sajtóközleményben. A bruttó 40 235 000 forintos indulóártól elérhető EQS 450+ összesen 333 lóerőt kínál, míg a bruttó 48 697 000 forinttól rendelhető EQS 580 4MATIC 523 lóerővel szeli az utakat.

A gazdag alapfelszereltséggel rendelkező modellek első példányait várhatóan már októberben leszállítja a német gyártó. Az EQS a Mercedes-Benz első modellje, amely kimondottan a prémium elektromos járművek számára tervezett architektúrára épül, a márka történetében most először különböző funkciók online aktiválását is elérhetővé teszi. Az alapmodelleken kívül a limitált Edition 1 modell is a kínálat részét képezi.

Az EQS a Mercedes-EQ legelső teljesen elektromos prémium limuzinja, egyben a világ első luxuslimuzin villanyautója is. Az autó ugyan sok tekintetben rokonságban van az S-osztállyal, de valójában egy teljesen új, kimondottan elektromos járművek számára tervezett platformra épül.

A modell egyik fontos újdonsága az online, vezeték nélkül (OTA) aktiválható funkciók lehetősége. A Mercedes me Store jelenleg az alábbi lehetőségeket kínálja:

  • Perszonalizációs csomag kiegészítő hangélményekkel és számos minijátékkal (pl. Tetris és Sudoku). A csomag továbbá DIGITAL LIGHT üdvözlő és búcsúzó animációkat is tartalmaz. A szolgáltatás az autó vásárlásától számított 12 hónapig ingyenes.
  • Két speciális üzemmód: Kezdő sofőr és Parkolószolgálat.
  • Highlight üzemmód: a jármű és legfontosabb különlegességeinek bemutatása a „Hey Mercedes” beszédvezérlés segítségével.

Az elérhető OTA funkciók köre folyamatosan bővülni fog, vagyis az EQS felszereltsége a későbbiekben is bővíthető lesz, beleértve például az akár 10 fokos elfordulásra is képes hátsótengely-kormányzást. Az EQS fordulókörét nagymértékben csökkenti a széria 4,5 fokos elfordulásra képes hátsókerék-kormányzás.

Az utastérben az EQS egyik különlegessége, az MBUX Hyperscreen. A konkáv képernyő a műszerfal teljes egészére kiterjedve nyújt olyan látványos és részletes megjelenést, amelytől garantáltan egy új világban érezzük magunkat. Az EQS 580 4MATIC esetében széria, egyébként opcionális 12,3 colos OLED képernyő az első utasok számára nyújt különleges élményt.

Az EQS légellenállási együtthatója akár 0,20-as érték is lehet. Az ajtók nyitásával sem kell már fáradozni, az automatikus komfort ajtók esetében a kilincsek kiemelkednek, amint a vezető megközelíti az autót.

Az EQS akár 770 kilométeres (WLTP) hatótávval kecsegtet. Az autó hajtásáról egy hátul található elektromotor gondoskodik, az összkerékhajtású 4MATIC változatok esetén pedig az első tengelyt egy másik elektromotor hajtja. 

A piaci bevezetéskor mindkét modellváltozat a nagyobb, 107,8 kWh-s akkumulátor-csomaggal lesz elérhető. A 400V-os architektúra akár 200 kW-os töltésre is lehetőséget biztosít, amivel az akkumulátor csupán 31 perc alatt tölthető 10-ről 80 százalékra – ez azt jelenti, hogy  5 perc alatt akár 100 kilométer hatótávot is vételezhetünk.

Az EQS 450+ maximális teljesítménye 333 lóerő, legnagyobb nyomatéka pedig 568 Nm. A luxuslimuzin álló helyzetből 6,2 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/órára, végsebességét pedig elektronika limitálja 210 km/órában. Az összkerékhajtású EQS 580 4MATIC 523 lóerőt és 855 Nm nyomatékot tud felmutatni, a 0-100-as sprintet pedig 4,3 másodperc alatt tudja le. az akár 762 lóerős csúcsverzió pedig fejlesztés alatt áll.

A korlátozott ideig elérhető Edition 1 változat AMG Line külsőt, 21 colos könnyűfém keréktárcsákat és sportosabb belső megjelensét kínál. Az obszidián-fekete metálfényezéssel elérthető modell különlegességéről a külső visszapillantó tükrök tövénél található Edition 1 logó is árulkodik, az Edition 1 feliratú lábszőnyegek és ajtóküszöbök pedig mind-mind a modell egyediségét hangsúlyozzák. A belső tér uralkodó színe a Reflex-kék, amelyhez a yachtok kialakítását mintázó, nyíltpórusú diófa díszítőelemek társulnak.

 

Elektromos autót vásárolnál? Ne habozz tovább, és keresd fel a Magyar Autókereskedőház Zrt. kollégáit telefonon (+36203663447) vagy e-mailben!

Mercedes-Benz