2022. február 01. | 15:05

A Volkswagen egyelőre még nem döntötte el, szeretné-e jogi útra terelni a nyilvánvaló másolást. 

A kínai Great Wall Motors fennhatósága alá tartozó ORA elektromosautó-gyártó hivalatosan is bejelentette, hogy a Ballet Cat és Punk Cat névre keresztelt modelljeinek forgalmazása március 30-án kezdődik - annek ellenére, hogy a Volkswagen jogászai korábban kijelentették, jogi lépéseket fognak tenni a cég ellen, mivel a kérdéses autók egyértelmű hasonlóságot mutatnak az ikonikus Bogárral.

Az ORA a 2021 áprilisban megrendezett Pekingi Autószalonon mutatta be a modellt, amely nyilvánvalóan jelentős mennyiségű ihletet merített a Bogárból. A Punk Cat és a Ballet Cat sorozatgyártásra szánt verziójáról még tavaly decemberben rántották le a leplet – utóbbi a Beetle-clón kimondottan nőknek szánt verziója.

A Punk Cat első bemutatóját követően a Volkswagen elismerte, hogy megkezdték az ügy kivizsgálását, ugyanis meglátásuk szerint a kínai cég jogsértést követett el, és nemes egyszerűséggel lemásolta a Bogarat. Az egyelőre nem ismert, hogy a VW valóban tesz-e jogi lépéseket a nyilvánvaló plágium miatt. A legnagyobb különbséget az jelenti, hogy a Ballet Cat esetében patkó alakúak az első és hátsó lámpák, míg a Punk Cat kerek fényszórókat kapott.

Az eddig közzétett technikai paraméterekből kiderül, hogy mindkét autó 4401 milliméter hosszú, 1867 milliméter széles és 1633 milliméter magas. Hajtáslánc tekintetében az autót mindössze egyelen villanymotor fogja hajtani, viszont két különböző méretű lítium-ion akkumulátorcsomag közül választhatnak majd a vásárlók.

A belépőszintű modellben egy 47,8 kilowattórás akkupakk, míg a magasabb kategóriát képviselő autókban egy 59,1 kilowattórás egység biztosítja majd a szükséges energiát. Előbbi mintegy 400, utóbbi pedig nagyságrendileg 500 kilométernyi hatótávot biztosít. Az egyetlen elektromotor 169 lóerő leadására képes, az autó végsebessége pedig 155 kilométer/óra. A Bogár-klónok árát egyelőe nem hozták nyilvánosságra.