2021. március 26. | 09:01

A német gyártó tisztán elektromos SUV modellje a nyáron kerülhet a kereskedésekbe Európában.

Megkezdődött az Audi Q4 e-tron, tisztán elektromos SUV modell gyártása a Volkswagen-csoport Zwickauban található gyárában. A kompakt városi terepjáró lesz a német márka legkisebb villanyautója, melynek hivatalos bemutatójára április közepén kerülhet sor, az európai kereskedésekbe pedig a nyáron érkezhet meg.

A Q4 e-tron a Volkswagen-konszern MEB-platformjára épül. Az Audi tervezi az elektromos jármű sportback változatát, melyet idén ősszel dobhatnak majd piacra. Mindkét modellben 82 kWh-s akkumulátorcsomag és két elektromotor dolgozik majd a 302 lóerős összteljesítmény és a 450 kilométeres hatótávolság eléréséért.

Az Audi már korábban mutatott ízelítőt az új e-tron kinézetéről. Már első ránézésre meg lehet különböztetni a többi elektromos Auditól, hiszen szélesebb kerékjárati ívekkel, agresszívebb első és hátsó lökhárítókkal és nagyobb légbeömlőkkel rendelkeznek.

A Q4 e-tron az első nem VW-márkájú autó, melyet a zwickau-i gyárban raknak össze. Ugyanebben a gyáregységben, ugyanezen a gyártósoron készül a Volkswagen ID4 elektromos modell is.

A Volkswagen-csoport számára költségcsökkentést jelenthet az azonos platformok alkalmazása a különböző márkák esetén. Az Audi a PPE- (Premium Platform Electric) és MEB-platformokat is használja az e-tron GT és e-tron elektromos modellekhez egyaránt.

A 2020-as év végén tett bejelentés alapján az Audi 2025-ig 15 milliárd eurót költhet az elektromos modellek fejlesztésére.