2024. február 09. | 10:52

Nekiküldtek egy Rivian elektromos pickupot egy védőkorlátnak, hogy megnézzék, mi történik. Az eredmény lehangoló.

Tudjuk, hogy egy ugyanolyan alapokon nyugvó elektromos autó nehezebb, mint hagyományos társa, de a legújabb, nagyobb akkupakkal szerelt, megnövelt hatótávú modellek még durvább tömeggel rendelkeznek. És ez nagy bajt is hordozhat magában.

Míg az alacsony súlypontnak köszönhetően alapvetően sokkal kevésbé hajlamosak a borulásra, illetve másik autóval ütközés esetén a nagyobb tömeg miatt kevésbé érik nagy erőhatások a bent ülőket, a plusz kilogrammoknak megvan a maga hátránya. Az egyik ilyen a nagyobb fogyasztás.

A gazdaságosságtól eltekintve azonban a biztonság tekintetében sem mindig előny a túlsúly. Az autópályák és közutak szalagkorlátjait ugyanis nem az ilyen fajta extra teher megfogására találták ki.

Ennek szemléltesésére küldött egy Riviam R1T elektromos pickupot a halálba a Nebraska-Lincoln Egyetem. A négykerekűt közel 100 kilométer/órás (60 mérföldes) sebességgel irányították a szalagkorlát felé, amiről persze gondolták, hogy könnyen eltapossa majd, de az utána jövő beton elválasztó elemekben már jobban bíztak.

Ekkor derült ki igazán, mit jelent a csörtető elefánt kifejezés. A 3,2 tonna tömegű platós lényegében még az első beton elválasztón is áthámozta magát, pont elérve a másodikat – brutális pusztítást hátrahagyva.

Persze nem minden elektromos jármű rendelkezik 3 tonna feletti tömeggel, de nem sok 1800 kilogrammnál könnyebb rohangál belőlük az utakon - persze vannak kivételek. Eközben a hagyományos kocsik inkább másfél tonnás tömeg körül mozognak, bár ott is egyre nő ez az érték.

Depositphotos