2022. július 13. | 09:59

Pécs, Siófok, Szentendre és Hódmezővásárhely után újabb városban változik a parkolási rendszer.

Újabb város döntött úgy, hogy megszünteti a zöld rendszámos hibridek ingyenes parkolását. A változás 2022. augusztus 1-től lép életbe Miskolcon. A borsodi megyeszékhelyen ezt követően már csak a tisztán elektromos járműveknek parkolhatnak ingyenesen. Pécshez hasonlóan itt is előzetes regisztrációra van szükség ahhoz, hogy a villanyautók továbbra is díjfizetés nélkül használhassák a város által kezelt parkolókat.

Augusztustól a parkolási díjak is emelkednek Miskolcon. A zöld zónában a jelenlegi 400 forint/óra helyett már 440 forintot, a sárga zónában pedig 220 forint helyett 260 forintot kell majd fizetni óránként. Mivel a kék zónát átsorolják a sárgába, így ezeken a területeken az eddigi 150 forintos óradíj 260 forintra emelkedik.

Az egyelőre nem tudni, hogyan működik majd a teljesen elektromos autók regisztrációja: csak személyesen az ügyfélszolgálaton lesz erre lehetőség, vagy online is el lehet-e majd intézni. Arról sincs információ, hogy a töltés idejére kell-e parkolási díjat fizetnie a nem regisztrált tisztán elektromos autóknak, illetve az ugyancsak zöld rendszámos – de a parkolási kedvezményből kizárt – tölthető hibrideknek.

plug-in hibrid BMW X1
Kép: Alapjárat

Pécsen e-mailben is regisztrálhatnak a villanyautó-tulajdonosok, hogy továbbra is igénybe vehessék az ingyenes parkolást. Ennek átfutási ideje azonban körülbelül 5 munkanap. Vagyis, aki a városba utazó e-autósoknak célszerű már jó előre regisztrálni, hogy elkerüljék a kellemetlen meglepetéseket. Korábban már több város, Pécs, Siófok, Szentendre és Hódmezővásárhely is úgy döntött, megvonja az ingyenes parkolás lehetőségét a zöld rendszámos hibridektől.

Nyitókép: Alapjárat