Az „Easter egg” szó egy elterjedt kifejezés az autóiparban is. Magyarul húsvéti tojást jelent, itt olyan funkciókra, extrákra és dizájn elemekre vonatkozik, amelyeket fel kell fedezned, meg kell találnod úgy, mint a húsvéti tojást. Az alábbi listában összeszedtem egy tucat olyan autót, amiben találhatsz meglepetést:

1. Opel Corsa – cápa az autóban

Ha Opeles vagy, nyisd ki a kesztyűtartót vagy kukkants bele a pohártartóba! Valahol ott figyel egy cápa! De hogy került oda? A történet szerint egy vasárnap délután, amikor a dizájner éppen a fedélen dolgozott, odalépett hozzá a fia és megkérdezte:

„Apa, miért nem rajzolsz rá egy cápát?”

A tervező megfogadta a tanácsot, amit másnap a főnökei is örömmel vettek. Így vált tradícióvá a cápák felbukkanása az autókban. A Corsában a kesztyűtartó zsanér külső oldalán van, de ha 2006 és 2014 között gyártott bármilyen Opelt hajtasz, jó eséllyel találsz egyet valahol az autódban.

opel corsa rejtett cápa

2. VW Golf – rejtett kamera az embléma alatt

Egyre több autóban van tolatókamera, melynek képe megjelenik a központi kijelzőn, amikor hátramenetbe kapcsolsz. A VW a 6. generációs Golf óta szerepelteti ezt a tételt a felszereltségi listán. A kamera az embléma alá került és amikor tolatsz, az automatikusan felnyílik. Ennek a hatalmas előnye, hogy előremenetben rejtve marad és nem koszolódik be.

vw golf tolatókamera

3. Jeep Grand Cherokee – Jeep a Jeepben

Jól nézz a Grand Cherokee szemébe, ugyanis a Jeep minden terepjáró ősatyjának, a „Willynek” állít emléket a 2011-es évjárattal. Az ősmodell hűtőrácsa eszméletlen menő módón bele van gravírozva a lámpába.

jeep grand cherokee 2011 fényszóró willy

4. BMW Z4 – a diZájnos

Biztosan észrevetted, hogy az első BMW Z4 oldalról is jól néz ki. De vajon azt is láttad, hogy a tervezők elrejtettek egy Z betűt a vonalak között? A motorháztető domborodásával kezdődik, majd a logón átmenő egyenes vonallal folytatódik, és a küszöb ívével lesz teljes a keresett Z betű.

bmw z4 oldala a z beűvel

5. Skoda Octavia – egy kis téli segítség

A Skoda gondolt a hidegebb éghajlaton élőkre is egyes modelleknél, ha meg szeretnéd szabadítani a szélvédőt a jégtől, mostantól mindig van kéznél egy jégkaparó. Pontosabban a tanksapkánál eldugva.

skoda octavia jégkaparó

6. Renault Twingo RS – ritmusra nyomd neki

A zenelejátszó gombjait imitáló pedálokat kaptak a legmérgesebb Twingók arra az esetre, ha zenére tolnád, vagy kölcsönadnád olyannak az autót, aki nincs tisztában azzal, hogy melyik pedál mit csinál.

renault twingo rs pedálok

7. Tesla Model X – ünnepi fényjáték

Mit csinál Elon Musk, amikor unatkozik? Hát persze, mindenféle rejtett funkcióval tömi tele az autóit. Íme a Model X egy rejtett funkciója az ünnepi hangulat fokozásához. Annyi a dolgod, hogy megnyomod a „T” (Tesla) gombot a képernyő felső részén, majd ráböksz a karácsonyfadísz ikonra és az autó máris belekezd a fényjátékába.

8. Volvo XC90 – pók a csomagtartóban

Biztosan szereted, ha egy autóban elegendő tárolóhely van és sok helyre el tudsz pakolni ezt-azt. Emiatt került a legnagyobb Volvo csomagterébe egy-egy doboz mindkét oldalra. A fedelek súlycsökkentési okokból vékony műanyagból készültek, emiatt merevítéseket kellett benne alkalmazni. Ezek, a felnyitáskor látszódnak is, és pont úgy néznek ki, mint egy pókháló. Ekkor merült fel a gondoltat a tervezőkben, hogy mi lenne, ha egy pókot is rajzolnának bele. A gondolatot tett követte:

volvo xc90 tárolódoboz fedél

Nem ez az egyetlen elrejtett apróság az autóban, ugyanis az övcsatokon megfigyelhető a „since 1959” felirat utalva arra, hogy a márka milyen nagy szerepet játszott az autózás biztonságának a növelésében. Ugyan nem a Volvo találta fel a biztonsági övet – az elsők már 1885-ben szabadalmaztatva lettek – de a svéd gyártó volt az, amely legelőször alkalmazta a 3 pontos öveket autóikban 1959-ben. Érdekesség, hogy személyautókban először a szintén svéd Saab szerelt be gépjárműibe kétpontos biztonsági öveket egy évvel korábban.

volvo xc90 övcsat

9. Skoda Superb – a sofőr mellé ernyő is jár

A modell 2001-es megjelenésével gyakorlatilag egy nyújtott tengelytávú Passat volt, de ennek köszönhetően jelentősen nőtt az utasok kényelme. A hátsó lábtér olyan nagy volt, hogy sofőrös autóként is megállta a helyét. A Skoda gondolt arra az esetre, amikor az uraságnak esőben is ki kell szállnia, így készítettek egy esernyőtárolót és elhelyeztek benne egy esernyőt. Mindezt az alapfelszereltség részeként a Comfort szinttől felfelé.

skoda superb ernyő

10. Fiat Panda – jól néz ki a műanyag

Egy aranyos autó, aranyos vonással: az ajtókat borító műanyagokba bele van nyomva a Panda-felirat. Először csak azt látod, hogy jól néz ki a panel és az érintése is kellemes, de közelről feltárul a rejtély: minden irányban kiolvasható az autó típusneve.

fiat panda ajtópanel

11. Aston Martin Vanquish – hátsó lámpák

Úgy néz ki, a dizájnerek eljátszottak a hátsó lámpákkal, bár első ránézésre semmi különös nincs bennük. Viszont ha jobban megnézed őket, hasonlítanak valamire: szárnyakat imitálnak, ahogyan azt az Aston Martin logó is teszi, utalva az autó gyorsaságára.

aston martin hátsó lámpák

12. Dodge Viper – világító logó

Annak ellenére, hogy a Vipernek inkább a gázt nyomják, mint a féket, lassításkor felvillan a logóban található mérgeskígyó, azok figyelmeztetésére, akik túl közel merészkednek. Bár a következő gázadásnál úgyis lemaradnak.

dodge viper világító logó