2019. április 21. | 08:02

Az autógyáraknak néha jut idejük a mókázásra, elrejtették a húsvéti meglepetéseiket az autódban, ideje megkeresned őket

Az „Easter egg” szó egy elterjedt kifejezés az autóiparban is. Magyarul húsvéti tojást jelent, itt olyan funkciókra, extrákra és dizájn elemekre vonatkozik, amelyeket fel kell fedezned, meg kell találnod úgy, mint a húsvéti tojást. Az alábbi listában összeszedtem egy tucat olyan autót, amiben találhatsz meglepetést:

1. Opel Corsa – cápa az autóban

Ha Opeles vagy, nyisd ki a kesztyűtartót vagy kukkants bele a pohártartóba! Valahol ott figyel egy cápa! De hogy került oda? A történet szerint egy vasárnap délután, amikor a dizájner éppen a fedélen dolgozott, odalépett hozzá a fia és megkérdezte:

„Apa, miért nem rajzolsz rá egy cápát?”

A tervező megfogadta a tanácsot, amit másnap a főnökei is örömmel vettek. Így vált tradícióvá a cápák felbukkanása az autókban. A Corsában a kesztyűtartó zsanér külső oldalán van, de ha 2006 és 2014 között gyártott bármilyen Opelt hajtasz, jó eséllyel találsz egyet valahol az autódban.

2. VW Golf – rejtett kamera az embléma alatt

Egyre több autóban van tolatókamera, melynek képe megjelenik a központi kijelzőn, amikor hátramenetbe kapcsolsz. A VW a 6. generációs Golf óta szerepelteti ezt a tételt a felszereltségi listán. A kamera az embléma alá került és amikor tolatsz, az automatikusan felnyílik. Ennek a hatalmas előnye, hogy előremenetben rejtve marad és nem koszolódik be.

3. Jeep Grand Cherokee – Jeep a Jeepben

Jól nézz a Grand Cherokee szemébe, ugyanis a Jeep minden terepjáró ősatyjának, a „Willynek” állít emléket a 2011-es évjárattal. Az ősmodell hűtőrácsa eszméletlen menő módón bele van gravírozva a lámpába.

4. BMW Z4 – a diZájnos

Biztosan észrevetted, hogy az első BMW Z4 oldalról is jól néz ki. De vajon azt is láttad, hogy a tervezők elrejtettek egy Z betűt a vonalak között? A motorháztető domborodásával kezdődik, majd a logón átmenő egyenes vonallal folytatódik, és a küszöb ívével lesz teljes a keresett Z betű.

5. Skoda Octavia – egy kis téli segítség

A Skoda gondolt a hidegebb éghajlaton élőkre is egyes modelleknél, ha meg szeretnéd szabadítani a szélvédőt a jégtől, mostantól mindig van kéznél egy jégkaparó. Pontosabban a tanksapkánál eldugva.

6. Renault Twingo RS – ritmusra nyomd neki

A zenelejátszó gombjait imitáló pedálokat kaptak a legmérgesebb Twingók arra az esetre, ha zenére tolnád, vagy kölcsönadnád olyannak az autót, aki nincs tisztában azzal, hogy melyik pedál mit csinál.

7. Tesla Model X – ünnepi fényjáték

Mit csinál Elon Musk, amikor unatkozik? Hát persze, mindenféle rejtett funkcióval tömi tele az autóit. Íme a Model X egy rejtett funkciója az ünnepi hangulat fokozásához. Annyi a dolgod, hogy megnyomod a „T” (Tesla) gombot a képernyő felső részén, majd ráböksz a karácsonyfadísz ikonra és az autó máris belekezd a fényjátékába.

8. Volvo XC90 – pók a csomagtartóban

Biztosan szereted, ha egy autóban elegendő tárolóhely van és sok helyre el tudsz pakolni ezt-azt. Emiatt került a legnagyobb Volvo csomagterébe egy-egy doboz mindkét oldalra. A fedelek súlycsökkentési okokból vékony műanyagból készültek, emiatt merevítéseket kellett benne alkalmazni. Ezek, a felnyitáskor látszódnak is, és pont úgy néznek ki, mint egy pókháló. Ekkor merült fel a gondoltat a tervezőkben, hogy mi lenne, ha egy pókot is rajzolnának bele. A gondolatot tett követte:

Nem ez az egyetlen elrejtett apróság az autóban, ugyanis az övcsatokon megfigyelhető a „since 1959” felirat utalva arra, hogy a márka milyen nagy szerepet játszott az autózás biztonságának a növelésében. Ugyan nem a Volvo találta fel a biztonsági övet – az elsők már 1885-ben szabadalmaztatva lettek – de a svéd gyártó volt az, amely legelőször alkalmazta a 3 pontos öveket autóikban 1959-ben. Érdekesség, hogy személyautókban először a szintén svéd Saab szerelt be gépjárműibe kétpontos biztonsági öveket egy évvel korábban.

9. Skoda Superb – a sofőr mellé ernyő is jár

A modell 2001-es megjelenésével gyakorlatilag egy nyújtott tengelytávú Passat volt, de ennek köszönhetően jelentősen nőtt az utasok kényelme. A hátsó lábtér olyan nagy volt, hogy sofőrös autóként is megállta a helyét. A Skoda gondolt arra az esetre, amikor az uraságnak esőben is ki kell szállnia, így készítettek egy esernyőtárolót és elhelyeztek benne egy esernyőt. Mindezt az alapfelszereltség részeként a Comfort szinttől felfelé.

10. Fiat Panda – jól néz ki a műanyag

Egy aranyos autó, aranyos vonással: az ajtókat borító műanyagokba bele van nyomva a Panda-felirat. Először csak azt látod, hogy jól néz ki a panel és az érintése is kellemes, de közelről feltárul a rejtély: minden irányban kiolvasható az autó típusneve.

11. Aston Martin Vanquish – hátsó lámpák

Úgy néz ki, a dizájnerek eljátszottak a hátsó lámpákkal, bár első ránézésre semmi különös nincs bennük. Viszont ha jobban megnézed őket, hasonlítanak valamire: szárnyakat imitálnak, ahogyan azt az Aston Martin logó is teszi, utalva az autó gyorsaságára.

12. Dodge Viper – világító logó

Annak ellenére, hogy a Vipernek inkább a gázt nyomják, mint a féket, lassításkor felvillan a logóban található mérgeskígyó, azok figyelmeztetésére, akik túl közel merészkednek. Bár a következő gázadásnál úgyis lemaradnak.