Ez a cikk nem arról szól, hogy pocskondiázzam az itt felsorolt autókat és motorjaikat. Azokból az autókból is ki lehet fogni jól és megbízhatóan működőt, amiről rémtörténeteket mesélnek és fordítva, egy megbízhatónak kikiáltott autó is lehet bontószökevény. Az itt felsorolt erőforrásokkal ugyanakkor statisztikailag több probléma adódik, mint a társaikkal, ezért talán érdemesebb elkerülni őket.

A cikksorozat 2. részét itt olvashatod!

Legmegbízhatatlanabb motorok válogatás

Volkswagen 5.0 V10 TDI

 • Teljesítmény: 313-350 LE
 • Rizikós évjáratok: 2002-2009
 • Modellek: Volkswagen Touareg, Volkswagen Phateon

Előforduló problémák:

A németek hatalmas és brutálisan erős V10-es TDI-je a maga nemében egy mérnöki csoda és kívánatos motor, ám messzire kerülendő, mert nem egy jól sikerült konstrukció. Bonyolultsága miatt állandó törődést kíván, például vezérlésből is kettőt hord, amit csak úgy lehet lecserélni, ha az egész motort kiemelik az autóból. A gyenge vízszivattyú miatt rossz a motor hőháztartása, ami ahhoz vezet, hogy a hátsó hengerek túlmelegednek, az olajkörbe víz jut, majd eltörik a hengerfej és az elégtelen kenés miatt károsodik az egész motor. De ha a bődületes nyomatékú dízel éppen tökéletesen működik, akkor meg az automata váltó és a féltengelyek vannak veszélyben, amelyeket előszeretettel öl meg a hegyomlásnyi 750 Nm. A nagy TDI helyett javasolt a 3,0 literes dízelt választani.

Volkswagen Touareg R50 V10 TDI
A Volkswagen Touareg R50-ben 350 lóerősre izmosították az eredetileg 313 lóerős V10-es dízelt, ami tovább rövidítette annak élettartamnak

https://alapjarat.hu/el-mondo/10-nagyszeru-hasznalt-auto-15-millio-forintert

Opel 2.2 Ecotec

 • Teljesítmény: 155 LE
 • Rizikós évjáratok: 2004-2010
 • Modellek: Opel Vectra C, Opel Zafira B, Opel Signum

Előforduló problémák:

Az Opel 2,2 literes ECOTEC motorjának közvetlen befecskendezéses (Z22YH motorkód) kivitelét érdemesebb elkerülni. A nem túl meggyőző teljesítményhez társuló magas fogyasztás egy dolog, de a láncos vezérlés az erőforrás egyik gyenge pontja, amely hamar elkopik, ráadásul, ha leszakad a feszítősín (és sűrűn előfordul), akkor kész is a teljes motorkár. A magasnyomású befecskendező rendszer sem a megbízhatóságáról híres, javasolt inkább a motor hagyományos, nem közvetlen befecskendezésű kiviteleit keresni.

Opel Vectra C
A harmadik generációs Opel Vectra mára a bőven megfizethető árú használt autóvá érett, érdemes inkább a sima szívócső-befecskendezésű változatokat keresni

Subaru 2.0 diesel

 • Teljesítmény: 150 LE
 • Rizikós évjáratok: 2007-2010
 • Modellek: Subaru Legacy, Subaru Forester, Subaru Outback, Subaru Imprezza

Előforduló problémák:

A Subaru is beszállt a dízelbizniszbe a 2000-es évek második felében, hiszen akkoriban az alacsony fogyasztású, ugyanakkor robbanékony dízel volt a sláger. A saját fejlesztésű boxer elrendezésű erőforrásuk azonban nem sikerült jól, sőt, akár pályázhatna a világ legrosszabb dízele címre is. Már viszonylag alacsony futásteljesítmény mellett rengeteg példány lehelte ki a lelkét, miután eltört a főtengelyük. A probléma mögött az elégtelen olajozás áll, a főtengelycsapágyak a megfelelő kenés hiányában szépen elnyalódnak, az egyenetlen terhelés miatt pedig törik a főtengely. A Subaru-dízel kerülendő motor.

Subaru-dízel
A Subaru dízelmotorját eleinte nagyon dicsérték különleges boxerhangja miatt, csak aztán jött a feketeleves…

Toyota 1.33 VVT-i

 • Teljesítmény: 99-101 LE
 • Rizikós évjáratok: 2009-2011
 • Modellek: Auris, Yaris, Corolla Sedan, Urban Cruiser, IQ

Előforduló problémák:

A meglehetősen korszerűnek számító Toyota-motor hajlamos az egekbe szökő olajfogyasztásra. Ha pedig eljön ez a hiba, a motor jellemzően már csak költséges felújítással menthető. Ha menthető egyáltalán. A végletekig optimalizált technika és a jó minőségű precíz gyártás ellenére, ha a tulajdonosok nem tartják magukat a szigorú olajcsere periódusokhoz vagy az olaj minőségére vonatkozó előíráshoz, akkor nemes egyszerűséggel megölik a kis 1,33 literes erőforrást.

Ha valaki a gyárilag előírt SAE 0W20-as viszkozitási osztályú olajat tölti bele a motorba és betartja a csereintervallumot is, akkor gond nem lehet. Ha viszont gondatlanságból vagy megszokásból a sokkal szélesebb körben használt 5W30 kerül bele, akkor nagyon hamar megtörténik a baj. Egészen konkrétan a dugattyúgyűrűkön képződik egy olajkoksz lerakódás, ami sajnos nagy hatékonysággal teszi tönkre a hengerfalat, ami aztán a motor végét jelentheti. Ezzel a motorral szerelt Toyota vásárlása előtt feltétlenül ki kell derítened, hogy milyen motorolajat használtak, és milyen sűrűn cseréltek olajat benne.

Toyota Yaris
Hiába a megbízhatóság szobrai a kis Toyota Yarisok, ha az 1,33 literes benzinmotorral vannak szerelve, bizony résen kell lenni

Renault 1.5 dci

 • Teljesítmény: 65-106 LE
 • Rizikós évjáratok: 2001-2012
 • Modellek: Renault Clio, Megane, Scenic, Kangoo, Laguna, Modus, Thalia, Nissan Qashqai, Almera, Note, Micra, Dacia Sandero, Logan

Előforduló problémák:

Utólag mindig okosabb az ember, így van ez a szupertakarékos, ám nem túl megbízható kis Renault-dízel esetében is. Az 1,5 literes motornál gyakran előforduló hibának számítanak az elkopó hajtókarcsapágyak, amelyek főleg az erősebb verziókat (100+ LE) érintik. Bizonyos futásteljesítmény felett ildomos megelőző jelleggel kicseréltetni azokat. A visszatérő hiba oka egyértelműen a túl optimista, 30 000 kilométeres gyári olajcsereperiódus, amelyet egyszerűen nem bírnak ki az egyébként kicsit alulméretezett alkatrészek.

De nem árt vigyázni azokkal a korai évjáratú variánsokkal sem, amelyeket még Delphi befecskendező rendszerrel szereltek, mert azokkal is sűrűn akad gond. Bár felújításukra már egy komplett iparág fejlődött ki, a bedöglő porlasztók miatti nem tervezett lerobbanást senki sem szereti. Ha mindenképpen 1.5 dci-re vágysz, akkor jobb, ha a Bosch-rendszerrel szerelt, 2012 utáni változatok között keresgélsz.

Renault Megane
A Renault-eredetű 1,5 literes dci, amelyet számtalan autóba építenek, mára egy megbízható és kiforrott motor lett, ám a korai változatok inkább kerülendők

Volkswagen-csoport 2.5 TDI V6

 • Teljesítmény: 150-180 LE
 • Rizikós évjáratok: 1997-2005
 • Modellek: Audi A4, Audi A6, Audi Allroad, Audi A8, Skoda Superb, Volkswagen Passat

Előforduló problémák:

Mindenki fejből tudja, ha VW-eredetű 2.5 TDI, akkor adagolóprobléma. Hangja ugyan élvezetes a V6-os motornak, ám Bosch-eredetű befecskendezőrendszerét nem az örökkévalóságnak szánták. Szerencsére ma már szinte minden szerelő ért a javításához, annyi fut belőlük az utakon és az árak sem vészesek, de akik nem szeretik a tervezetten felüli sűrű szervizlátogatásokat, azok inkább az 1.9 PD TDI-vel keressék a típust. A motornak a kenési rendszere sem erőssége, sűrű problémának számít az idő előtt elkopó vezérműtengely is.

Ezen felül további problémák okozója, hogy a motor nehéz, a hazai utak rosszak, a komfortos futómű meg érzékeny és e három dolog kombinációja idő előtti futómű-meghibásodásokhoz vezet. Bár ez nem a motor hibája, de mégis hozzá köthető. Temetni azonban nem szeretném a motort, mert titkos tipp lehet a 2,5 literes dízel 163 lóerős kivitele, amelyik messze a legjobban sikerült verzió, mert sok gyerekbetegséget javítottak esetében a németek.

Audi Allroad
Az ember bármikor rákíván a tojáshatosnak is csúfolt Audi A6-ra és variánsaira, de V6-os dízelmotort nem érdemes bevállalni

Isuzu 3.0 V6 dízel

 • Teljesítmény: 177-184 LE
 • Rizikós évjáratok: 2001-2008
 • Modellek: Renault Vel Satis, Renault Espace, Saab 9-5, Opel Vectra, Opel Signum

Előforduló problémák:

A presztízs egyet jelent(ett) a nagy motorral, ami arra sarkalt egyes gyártókat, hogy minden áron 6 hengereseket tuszkoljanak bele a modelljeikbe. Jobb híján a Renault és a GM is az Isuzuhoz fordult nagy dízelmotorért, miután nem volt éppen a polcukon megfelelő erőforrás. Pechükre. Egy ilyen motorral szerelt autó fenntartása kész rémálom lehet, az alacsony gyártási minőség miatt állandó törődést igényel. Drága pótalkatrészek, folyamatos elektronikus nyűgök, hűtési elégtelenség és ebből adódóan leszakadó hengerperselyek jellemzik. Egyértelműen a ne vedd kategória.

Renault Espace
Ha az Isuzu-eredetű 3,0 literes dízellel szerelték a Renault Espace-t, akkor jobb, ha ott hagyod a murván, hiába csábító az ára és teljes a felszereltsége egy ilyen családi kisbusznak, a fenntartása rémálom lesz

Ha te is használtautó-vásárlás előtt állsz, mindig nagyon alaposan járj utána a kiszemelt típusnak, nehogy egy olyan autót vásárolj meg, amely később csak problémákat okoz és irreális anyagi áldozatokat követel. Nincsenek örök érvényű szabályok, a jónak mondott autók között is vannak rosszak, és a hírhedten beteg típusok között is találni jó állapotúakat.

Egy biztos, aki odafigyel, könnyedén elkerülheti a bontószökevényeket. Ha nem értesz az autókhoz az egyáltalán nem baj, mert ma már van, aki segítsen a vásárlás előtt. Az állapotfelméréssel foglalkozó szakemberek helyetted utánajárnak az autónak, megnézik valós-e a futásteljesítmény, volt-e korábban törve és alaposan átvizsgálják a helyszíni szemle során.

Rendeld meg a professzionális járműelemzést, hogy biztosan jó döntést hozz!