2019. február 09. | 15:47

Egy csokorba gyűjtöttem azokat a pályákat, amiket fel kell venned a bakancslistádra, ha még nem tetted.

Mugello 

Mugello egy világszínvonalú versenypálya Toszkánában. Számos, szórakoztató kanyarral és csodálatos látképpel rendelkezik. Jelenleg nem rendeznek itt Forma-1-es futamot, ám akár rendezhetnének is, mivel a pálya rendelkezik a Nemzetközi Automobil Szövetség legmagasabb szintű engedélyével. 2020-ban beugró helyszínként része volt az F1-es versenynaptárnak, a Ferrari itt teljesítette az ezredik futamát.

Algarve International (Portimão) 

Az Algarve Nemzetközi Versenypálya (vagy Portimão Circuit) egy viszonylag új aszfaltcsík Portugáliában. 2008-ban épült, kettes szintű FIA engedéllyel rendelkezik. Alkalmanként tartanak itt Forma-1-es tesztnapokat, az elmúlt két évben pedig beugró helyszínként F1-es futamokat is rendeztek a pályán.

Circuit de la Sarthe

Ez a 13,5 kilométeres francia versenypálya ad otthont a világ egyik legfontosabb autóversenyének: a Le Mans-i 24 órás viadalnak. Ez egy részben állandó versenypálya, mely erre a célra épített és közúti szakaszokból tevődik össze.  

Goodwood 

A Goodwoodban található versenypálya évente ad otthont számos, komoly történelmi múltra visszatekintő autóversenynek. A közönség megcsodálhatja például a legpatinásabb klasszikus autókat. Akcióban nincs hiány.  

Donington Park 

Donington nem olyan híres, mint a listán szereplő többi pálya, pedig lenyűgöző vezetési élmény nyújt. Padlógázzal bevett kanyarok teszik izgalmassá az aszfaltcsíkot, ahol még a szimulátor is komoly kihívásokat hozhat. 

Ascari 

Az Ascari versenypálya Spanyolország déli csücskében található. 26 kanyar, elképesztően gyors sikánok, kegyetlen egy pálya ez.

Knockhill 

A Knockhill versenypálya Skóciában található. Első ránézésre nem tűnik különlegesnek, azonban a hirtelen szintkülönbség és a gyors kanyarok a képzett pilótákat is próbára tehetik.  

Anglesey 

Anglesey nem tartozik az Egyesült Királyság legismertebb pályái közé, ám ez az egyik legszebb. A pálya az Ír-tengerre néz, és tele van változatossággal. Garantált szórakozást biztosít.  

Monza 

A világ egyik első versenypálya Monzában épült, mely Milánótól északra fekszik. Az Autodromo Nazionale Monza komoly és gazdag Forma-1-es történelemmel rendelkezik, évtizedek óta tartanak itt versenyeket. Hosszú egyenesek tarkítják, a pálya nagy részét padlógázzal teszik meg a pilóták.

Silverstone 

Egy II. világháborús repülőtéren épült, Angliában. Silverstone az Egyesült Királyság elsőszámú versenypályája. A közelmúltban változtattak egy kicsit a vonalvezetésen, amely lehetővé teszi, hogy a pilóták a maximumot hozzák ki az autókból.  

Zandvoort 

Zandvoort Hollandiában található, számos csodás versenynek szolgált helyszínéül. Újabban ismét rendeznek Forma-1-es futamokat ezen a pályán.

Brands Hatch 

Méretét tekintve kisebb, mint Silverstone. A Brands Hatch versenypálya Kentben található, és egy igazán lenyűgöző aszfaltcsík. A pálya tele van kihívásokkal, amely páratlan látképpel párosul.  

Spa Francorchamps 

A Circuit de Spa Francorchamps a Forma 1-es pilóták kedvence. A szintkülönbség, a lenyűgöző látkép, és a fantasztikus kanyarok teszik igazán izgalmassá a pályát. A rajongóknak elég annyit mondani: Eau Rouge. 

Jerez 

A Circuito de Jerez Spanyolország déli részén található. Számos jelentős versenyt rendeznek itt, a pálya rendkívül színes történelemmel rendelkezik.  

Imola 

Sok-sok éven át két Forma-1-es versenyt rendeztek évente Olaszországban. Az egyiket Monzában, a másiknak pedig az Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari adott otthont. Ennek megfelelően számos Ferrari szurkoló özönlött Imolába, hogy buzdítsa a Scuderia versenyzőit.  

Hockenheimring 

Talán nem annyira híres, mint a Nürburgring, a Német Nagydíjat azonban még mindig itt rendezik. Hosszú egyenesek, változatos kanyarok teszik az egyik legizgalmasabb versenypályává a Forma-1-es naptárban.  

Fiorano 

Firorano a Ferrari tesztpályája, ahol az új modelleket teszik próbára. Beleértve a Forma-1-es autókat is. Bárki nem használhatja, és versenyeket sem rendeznek itt, ám maga a megtekintés is felejthetetlen élmény.  

Monaco 

A Monacóban található utcai pálya az egyik leghíresebb a világon. Csak a versenyhétvégén használják erre a célra. Páratlan történelme van, hatalmas presztízst jelent Forma-1-es futamot nyerni ezen az aszfaltcsíkon.

Red Bull Ring 

A Red Bull Ring, vagy A1-Ring, egyeseknek Österrechring ad otthont a Forma-1-es Osztrák Nagydíjnak. Ezenkívül tartanak még itt DTM (Német Túraautó Bajnokság) és MotoGP futamokat is.

Nürburgring 

A rajongók szeme rögtön csillogni kezd a Nürburgring említésekor. A „Zöld pokolként” is ismert versenypálya talán a környező erdő miatt kapta ezt a nevet. Komoly kihívást jelent, az tóversenyzés történetének egyik legfontosabb helyszíne.

Neked melyik a kedvenc pályád? Rajta van a listán? Írd meg nekünk!