Az ég kék, a fű zöld, az autógyártók pedig gépjárműveket gyártanak. Ebbe a mondatba nehéz belekötni, viszont ki lehet egészíteni: vannak autógyártók, melyek belevágtak olyan projektekbe, amiknek vajmi kevés közük van az autóiparhoz. Négyrészes cikksorozatunkban átvesszük azokat a dolgokat, amikről te sem gondoltad volna, hogy azokat autógyártók készítették. Következzék a harmadik rész (az elsőt és a másodikat se hagyd ki)!

Hotel

A Tata-csoport nem éppen tata tempóban tevékenykedik, a magántulajdonban lévő indiai konszern több mint 85 országban (köztük Magyarországon) képviselteti magát. A cégcsoporthoz számtalan vállalat tartozik, köztük van a Tata Motors is, amely 2008-ban gondolt egy nagyot, és megvásárolta a Jaguar-Land Rovert. Egyes hírek szerint Indiában 10-ből 7 gépjármű a Tata logóját viseli, a cég több mint 100 különböző közúti közlekedésre alkalmas járművet gyárt.

A Tata viszont nem ragadt le az autógyártásnál, a cégcsoport tulajdonában lévő leányvállalatok egyike 1903-ban lépett be a luxusszállodák világába, amikor Mumbai városában megnyitotta a Taj Mahal Palace nevű ötcsillagos hotelt. A Tata számára az informatikai szektor, a kávébiznisz, az életbiztosítások kötése és a légi utasszállítás sem ismeretlen terület, utóbbiban a Vistara nevű légitársasággal képviselteti magát. Orbán Viktor miniszterelnök 2018-ban személyesen fogadta a Tata-csoport elnökét, Natarajan Chandrasekarant, ez is mutatja, hogy egy igen befolyásos konszernről van szó. A vállalat 2013 óta a magyar kormány stratégiai partnere. A magyar szakemberek számára kiemelkedően hasznos a Tata Consultancy Services leánycég tanácsadó tevékenysége, illetve az általa szervezett üzleti képzési programok, hangoztatta két évvel korábban Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Só- és borsőrlő

A Peugeot-ról esett már szó a második részben, a leleményes franciák a kerékpárok és kávédarálók mellett só- és borsőrlőket is gyártottak. A Peugeot 1874-ben tette le névjegyét ezen a területen, a Z-modell névre keresztelt első borsőrlője eredetileg egyébként nem is fából, hanem porcelánból készült.

A cég ezen divíziója (Poivrières Salières Production, PSP) nem kapcsolódik szorosan a Peugeot autógyártó részlegéhez, a só- és borsőrlőket nyilvánvalóan nem ugyanott gyártják, ahol a gépkocsikat. Ugyanakkor a Peugeot-család – amely a PSA-csoport 14 százalékát birtokolja – 90 százalékos részesedéssel bír a PSP-ben.

Kávégép

Ferruccio Lamborghini 1974-ben adott túl a cégein azért, hogy teljes lelki nyugalommal merülhessen el a borkészítés rejtelmeiben és örömeiben (az olasz szakember állatokra is szeretett vadászni szabadidejében). A sportautógyár végül a Volkswagen-csoporthoz került, és az alapító egyetlen gyermeke sem dolgozik a cégénél. Ferruccio fiai azonban a Lamborghini nevet és a Lamborghini sportautókkal egybeforrt logót továbbra is használják az egyéb luxuscikkek piacán.

Így fordulhat elő az, hogy a Tonino Lamborghini felirat többek között kávégépeken, napszemüvegeken, órákon, nyakkendőkön, parfümökön és pénztárcákon is visszaköszönhet ránk. Az olasz vállalat az imént felsoroltakon kívül kávét, forró csokoládét, vodkát és még energiaitalt is gyárt.

Háztartási akkumulátor

A Tesla által gyártott akkumulátoros technológia nem csak a Model S-t és a Model X-et tartja mozgásban, hanem áramszünet esetén akár egy házat is el tud látni megfelelő mennyiségű árammal. A Powerwall névre keresztelt eszköz egy karbantartást nem igénylő, nagy kapacitással rendelkező integrált lítium-ion akkumulátor, ami leginkább a napelemekkel előállított energia helyben történő tárolására szolgál. A Tesla ígérete szerint egy maxra feltöltött Powerwall 7 napon keresztül fedezni tudja egy normál ház méretű építmény áramigényét. Kétfajta akkumulátor kapható, az egyik napi 7, a másik napi 10 kilowattorát biztosít a felhasználó számára, ami bőven elég egy átlagos háztartás számára. A Tesla 10 év garanciát ad a Powerwallra, ami a háztartási akkumulátor hatékonyságát és az időtállóságát is bizonyítja. Két éve egyébként megjelent a Powerwall 2., ami kétszer nagyobb teljesítménnyel bír az elődjénél.

Kéziszerszámok

A Peugeot 1810-ben készítette el az első kéziszerszámait, még jóval azelőtt, hogy fejest ugrott volna az autóiparba. A vállalat ma is értékesít szerszámokat, itt fúrókra, fúrófejekre, fűrészekre, csiszológépekre és patentfogókra kell gondolni. A Peugeot-család 2012-ben adta el a szerszámkészítő vállalkozás jogait egy MPO nevű francia cégnek.

Házak

A Toyota nem csak gépjárműveket, hanem olyan luxusházakat is épít Japánban, amelyek egytől egyig megfelelnek a modern kényelmi és technikai igényeknek. A japán autógyártó 1975-ben tört be a lakáspiacra, manapság pedig háromféle készház-típust kínál eladásra, melyeket 45 nap alatt építenek fel előre gyártott panelekből. A házakra 60 év (!) garancia jár.

A cikksorozat negyedik részét ezen a linken éred el.