2023. november 20. | 10:31

Egy kép kíséretében tette közzé az olasz gyártó, hogy új időszámítás következik nála.

Napjainkra már szinte agyonnyúzott kifejezés lett az „új korszak kezdete” és hasonló kijelentések, az Alfa Romeo mégis bevetette a trükköt egy alig valamit mutató képpel karöltve. Az „Egy új korszak kezdődik” szöveg alatt mindössze egy hátsó helyzetjelzőpár piros fénye látszik, mégis elég ahhoz, hogy beindítsa a spekulációkat és fantáziánkat.

Korábban már ígérte az olasz gyártó, hogy 2024-ben megjelenik első tisztán elektromos modellje, ám eddig nem sokat hallottunk a projekt állapotáról. Egyelőre a legkörnyezetbarátabb Alfa négykerekű a Tonale PHEV (konnektoros hibrid) változata a maga 12 kWh-s nettó kapacitású akkumulátorával, ami körülbelül 60 kilométernyi helyi emissziómentes haladást tesz lehetővé – nem sok, de hibrideknél ez már jó számnak minősül.

Na, vajon a Tonale új (elektromos) változata vagy valami egészen más van a képen? - Fotó: Alfa Romeo

Most a kedvcsináló szöveg alá rakott lámpáról bátran kijelenthetjük, hogy az a már említett Tonale világítóteste, így mi mást jelenthetne az egész, minthogy az SUV teljes elektrifikáción esik át? Bár ez egyelőre nem hivatalos, ráadásul az autó az FCA Small Wide platformjára épül, ami egy korosabb alap, és eddig nem készült rá tisztán villanyhajtású modell.

Ugyanakkor Daniel Tiago Guzzafame, a gyártó termékmenedzsere az észak-amerikai bemutatáskor azt mondta, lehetséges egy elektromos Tonale típus érkezése, mert technikailag megvalósítható, igaz, ezt tavaly év elején hintette el, azóta pedig semmi nem utalt arra, hogy az olaszok komolyan vennék ezt a kijelentést. Akkor talán egy Quadrifoglio, azaz sportváltozat lenne?

Nos, ez sem zárható ki, bár aligha jelentene új korszakot, hacsak nem valami különleges, eddig még nem látott motor- és/vagy hajtástípus kerülne orrába. Az mindenesetre elvethető, hogy csak egy speciális kiadást harangoznának be így.

Ha egy kicsit merészebben gondolkodunk, akkor akár egy teljesen más modell is érkezhet a Tonalén bevált világítótesttel, hisz szó esett már idén egy kisméretű, teljesen elektromos crossover várható érkezéséről is, ami Brennero névre hallgathat, és alapját házon belül a Jeep Avenger adhatja. Ennek egyébként temérdek közös vonása van az Európában, így hazánkban is kapható Peugeot e-2008-cal, de jó kérdés, hogy az Alfa ebben a szegmensben készül-e felfordulást okozni.

Akárhogy is lesz, amit az Alfa Romeo piacra dob, az nem csak az olasz márka iránt rajongó emberek, hanem az autózás szerelmeseinek szívét is megdobogtatja, ahogy tette azt velünk az első terepjárójuk legerősebb változata, a Ferrari eredetű, 2,9 literes V6-ossal szerelt Stelvio QV, amikor megkaptuk tesztre.

Alfa Romeo