„Félre az utamból!” – Az Audi Single Frame hűtőmaszk történelme

Közzétéve:
2021-01-24, 07:50

Az Audi Single Frame hűtőmaszkja összetéveszthetetlen. Megjelenése kulcsszerepet játszott a négykarikás márka ragadozóvá válásában.

Kellemes tempóval autózol, betartod az éppen aktuális sebességkorlátozást, majd amikor a tükörbe nézel egy gigantikus fekete hűtőmaszkot és egy szúrós (jellemzően xenon fényű) szempárt látsz egyre csak közeledni. Ösztönösen rászorítasz a kormányra, mert tudod, hogy az állatias tekintet gyakran állatias vezetési stílussal párosul. Lehet, hogy padlógázzal, bő másfélszeres tempóval előz meg záróvonalon, lehet, hogy beáll mögéd szépen ugyanazt a tempót tartva. Végeredmény szempontjából igazából mindegy is, mert a dizájn elérte célját: tudod, hogy valami megérkezett. Valami fenyegető.

Audi SQ8
A ragadozószerű dizájn egyik úttörője kétségkívül az Audi

Szokták mondani, hogy egy prémiumautó akkor sikerült igazán jól, ha úgy néz ki, mint aki szét akarja tépni a forgalom többi tagját. A napjainkban gyártott német modellekre ez fokozottan igaz: már egy VW Passat is morcos tekintettel pásztázza az utat, az Audi, a BMW és Mercedes SUV-jairól nem is beszélve. A vásárlók szeretik, ha a kiszemelt modellnek van tekintélye az utakon, pörög a biznisz, így hát nincs mit tenni, ezt kell szeretni. Vitathatatlan, hogy ennek az irányvonalnak a négykarikás márka az egyik legkiemelkedőbb alakja, az ingolstadti tervezők mondhatni korszakot teremtettek a Single Frame hűtőmaszkkal.

Audi 80
Külsőt tekintve az Audi modelljei sokáig a légynek sem tudtak volna ártani

Érdekes, hogy sokáig egyáltalán nem volt ilyen agresszív megjelenésük az Audi modelljeinek. Sőt, kifejezetten jámbor teremtések voltak. A C3-as, C4-es 100-as ránézésre a légynek sem ártott volna, a 80-as széria mérete miatt sem tartozott az igazi ragadozók közé. Teljesítményükkel kategóriájuk élvonalához tartoztak, jól összerakott, minőségi járműveknek számítottak, de a BMW és Mercedes még mindig egy szinttel feljebb volt presztízsérték tekintetében.

Audi 200 Turbo Quattro
Ahogyan megnőtt a teljesítmény, úgy szabták morcosabbra a 200 Turbo Quattro tekintetét

A ‘80-as évek végére kezdte levetkőzni gyámoltalanságát az Audi, ekkor dobta piacra a 200 Turbo Quattro modellt. A 100-as felspécizett változatába már 220 lóerős, turbós öthengeres motort is kérhettek a vásárlók, ami olyan briliáns párost alkotott a legendás összkerékhajtással, hogy menetteljesítmények terén hozta a konkurencia igencsak magas szintjét. És, hoppá-hoppá! A fényszórók már kaptak egy kis szemöldököt, jelzik, hogy itt már nem barátkozni szeretnénk! Ez a hunyorító tekintet idéző dizájnmegoldás jelentette az első lépcsőt a ragadozóvá válásban az Audinál. Ezután viszont egy hosszú kihagyás következett.

Audi A8, Audi V8
Az első generációs A8-as egy igazi gengszterverda volt, de tekintélye leginkább méretéből adódott

Jött a V8, majd kiforrottabb változata, a gömbölyű D2-es A8, amelyeknek volt tekintélye jócskán, de ez leginkább méretükből következett. Persze egy korabeli S8-as, lakkfekete fényezéssel, sötétített ablakokkal és nagy felnikkel bármelyik gengsztertalálkozóra begurulhatott volna észrevétlenül, de az Audi ‘90-es évekbeli dizájnirányzata nem az agresszív megjelenésről szólt. Meg kell nézni a paletta többi tagját: a C5-ös A6 egy futurisztikus buborék volt abban az időben, a TT főleg, az A3-ban és az A4-ben pedig volt valami feminin. Egy E38, E39 mellett ezek házimacskáknak tűntek. A W210-es pápaszemes ugyan kapufa volt a csillagosoknál, de a Mercinek is ott volt a bálna, amely annyira grandiózus volt, hogy az egész paletta elbújhatott az árnyékában. Kellett valami az Audinak is. Valami karakteres. Valami brutális. Elhatározták, hogy az ezredforduló után nagyot dobbantanak.

Audi A6 C5
A kortárs E39-es BMW sokkal agresszívebb megjelenéssel rendelkezett, mint a C5-ös A6

A felső-középkategóriában a Merci váltott generációt a legkorábban, 2002-ben mutatta be a W211-es E-osztályt. Megmaradt a dupla kereklámpás dizájn, de a tervezők sokat finomítottak rajta, elegánsabb, dinamikusabb vonalakat kapott, a végeredmény még közel 20 év távlatából is megállja a helyét. Egy évvel később érkezett a Bangle-féle 5-ös BMW, aminek formatervét rengetegen átkozták, mivel szakított az addig megszokott bajor imázzsal, de morcos tekintetével egy karakteres szereplője volt a felső-középosztálynak. Szegény C5-ösnek itt már annyi esélye volt, mint mókusnak az erdőtűzben, de Ingolstadtban magabiztos mosollyal várt a tervezőgárda. Ők már tudtak valamit.

Audi A6 C6
2004-ben új korszak vette kezdetét: a C6-os A6-ossal együtt debütált a Single Frame hűtőmaszk

2004-ben lerántották a leplet a gömbölyű A6-os utódjáról, ami egy új korszak kezdetét jelentette. Ez volt az első négykarikás típus, ami megkapta a tekintélyes méretű Single Frame hűtőmaszkot. Tulajdonképpen nem volt spanyolviasz, csak egybenyitották a két rácsot, aztán eggyel nagyobbra szabták a felületet, de a világsajtó csorgó nyállal figyelte az innovációt. Verte is az Audi a mellét rendesen: hangoztatta, hogy „new era” így, „haladás technikája” úgy, már ekkor is sejthető volt, hogy a jövő típusai is beállnak majd a sorba. Ugyanebben érkezett a B7-es A4-es, aminél bebizonyosodott, hogy a Single Frame egy méretosztállyal kisebben is ütős. Kitűnően hozta a hideg, technokrata német stílust, egy csipetnyi „übermensch” érzéssel fűszerezve, amikért az Audit ma is sokan szeretik. Így már markánsabban elkülönült a sportos BMW-től és az elegáns Mercedestől.

Audi S8
A Szállító filmekből ismert D3-as A8-ason állt talán a legjobban abban az időben az új dizájn

Pár évvel később a nagyvadak ligája is megörökölte a dizájn-innovációt: talán a frissen bemutatott giga-SUV-nak, az első generációs Q7-esnek és a faceliftes D3-as A8-asnak állt legjobban a Single Frame ebből az érából. Ezektől ugrott igazán görcsbe az ember gyomra, amikor feltűnt egy-egy a visszapillantóban. Hozzáteszem, nem alaptalanul: tekintélyes méretük sokszor tekintélyes erőforrást rejtett, gondolok itt a 6 literes, 12 hengeres gépszörnyekre. Talán ez, és az ezt következő éra volt az ikonikus hűtőmaszk aranykora. A D4-es A8 még tudott úgy szép és egyben grandiózus lenni, hogy megtartotta az egészséges arányokat. Sajnos ez az új zászlóshajóra már nem igaz.

Audi A8
Az utolsó ízléses A8: tekintély, elegancia tökéletes egyensúlyban

Az Audi aktuális kínálatát elnézve azt vesszük észre, mintha ez az egész Single Frame a saját karikatúrájává vált volna. Véleményem szerint a hűtőmaszk mérete és a tekintély egyenesen arányos…egy darabig. Van egy pont, ahonnan már a szépség rovására megy, az Audi pedig jelenleg ezen a ponton táncikál. Persze gazdasági megfontolás is van az eltúlzott méretű hűtőrácsok mögött: a kínai piac növekvő jelentősége idézte elő ezt a tendenciát. Az ottani vásárlóknak igénye van arra, hogy autójuk kilométerekről is felismerhető legyen. Sajnos, ezt a finom ízlésű európai vásárlók szívják meg a legjobban. Egy olyan orbitális szabadidőautónál, mint a Q7 vagy a Q8 még so-so, hiszen passzol a karakterhez, de az A8-nál már a bazáriság határát súrolja.

Audi A8
Az aktuális A8-as mintha önmaga karikatúrájává vált volna, a hatalmas maszk már-már bazári

Felmerül a kérdés: mit tartogat a jövő? Addig fogja növelni az Audi a hűtőmaszk méretét generációról-generációra, amíg vissza nem kell térniük a bukólámpás konstrukcióhoz? Félreértés ne essék, nem csak a négykarikás márkára vonatkozik kritikám, a BMW esetében ugyanez a helyzet. Először a 7-es facelift, majd az új 4-es széria. Hát, egyik se lett szebb elődjénél. Azért én még bízok benne, hogy a német gyártók újra megtalálják az arany középutat, az egyensúlyt, mely annyi gyönyörű modellel ajándékozta meg a világot.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

A Quattro első 25 éve – Az ötlet
2017. február 15.
Hogyan jutott el az Audi az Iltis-technológiától az RS4-ig?
Audi Driving Experience  - Audi R8
2018. október 26.
Az Audi Driving Experience túráján a Balatonfelvidék legszebb helyeit járhattam be öt újdonsággal: hörgő V10 és öthengeres győri rém, kulturált utazás az új X6 riválissal és az A6, A7 modellekkel.

További hírek