2023. október 04. | 09:35

Egy újabb település, ahol a lakosság elég durván emelte fel a hangját egy akkumulátoripari beruházással szemben.

Még nyáron jelentette be Szijjártó Péter, hogy a Komárom-Esztergom vármegyei Ácson katódgyárat építenének. Nem is akármilyet, hanem az ország egyik legnagyobb gyárát a kínai Huayou-csoport jóvoltából.

Mivel itthon korábban több akkumulátoripari beruházásról is kiderült, hogy mérgező anyagokat juttat a természetbe, vagy éppen nem tart be bizonyos kibocsátási normákat, így nem meglepő, hogy a lakosság szkeptikus ezekkel szemben. Sokan emiatt egyenesen nem szeretnék a gyárat még akkor sem, ha a munkahelyekkel kampányolnak.

Hiszen ez a másik probléma ezekkel az üzemekkel. Korábban egy tanulmány kimutatta, hogy ezeket a gyárakat csak kiszolgáltatott külföldi munkaerővel lehet teljesen feltölteni, ahogy az ácsi üzemben is kínai vendégmunkásokkal kezdenék meg a működést, még lakóparkot is építenének nekik.

A gyár bár állítja, hogy a kezdeti állapotok és a szakemberek kiképzése után a vendégmunkások helyett Magyar embereket alkalmaznának, ám egy helyi civil szervezet szerint nincs munkaerőhiány a térségben. A vezetés mégis arról beszél, hogy a beruházással 900 munkahelyet teremtenek.

A helyiek szerint ez csak vendégmunkásokkal feltölthető szám. Őket viszont nem szeretnék, ha ideköltöztetné a kínai nagyvállalat. Többek közt ilyen kérdésekben alakultak ki heves viták az ácsi katódgyár ügyében.

Ezt az egyeztetést egyébként most kivételesen maga a város vezetése rendezte a helyeiknek, ám ez sem ment zökkenőmentesen. A befogadóképességre hivatkozva egy őrt állítottak a rendezvénynek helyet adó iskola ajtajába, aki néhány embert nem akart beengedni. Végül itt is heves vita alakult ki, aminek hatására beengedték őket.

Itt megjelent a gyár képviselete is, akik megpróbálták megnyugtatni a kedélyeket azzal, hogy bemutatták gyártástechnológiájukat és elmondták, hogy ez mennyire biztonságos. Egy helyi civil szervezet vezetője szerint azonban a gyár képviselete hazudik, mert egy bizonyos anyagról azt állították, hogy nem mérgező, miközben dokumentációkkal tudja bizonyítani, hogy mégis az.

A vállalat képviselete erre azt tudta mondani, hogy természetesen használnak veszélyes anyagokat, ám az a gyárból nem jut ki. Ezzel kapcsolatban azért bizalmatlanok az emberek, mert például a gödi Samsung akkumulátorgyárnál mérgezőanyagok kerültek a talajvízbe a gyárból. Emellett Bátonyterenyén egy akkufeldolgozót be is zárattak amiatt, mert kijutottak a veszélyes anyagok.

A gyárak gyakran hivatkoznak arra a lakosság előtt, hogy minden európai és magyarországi szabályt betartanak, ami rájuk vonatkozik. Gyakran azonban kiderül, hogy ez nem igaz, ráadásul a magyar hatóságok sem túl aktívak ezek ellenőrzését illetően.

A lakossági fórum egy pontján, miután a gyár képviseletét többen is hazugnak állították be, ez elindult már visszafele, a lakosok felé is. Emellett előszeretettel szidták Ács polgármesterét, Szentirmai Istvánt is és azzal vádolták, hogy lefizették őt a kínaiak.

Szerinte viszont csak a meggyőződésesen a gyár ellen felszólaló lakosok érkeztek a fórumra, így nem érdemes vitázni. Szerinte a településen nincs érdemi ellenállás a gyárral szemben, csak a Facebbok-csoportokban.

A helyiek egyébként már nagyjából a bejelentés óta tiltakoznak, hogy ne épüljön meg a 7000 lakosú Ácson egy 520 milliárdos giga-katódgyár. Ezért petíciót is indítottak, aláírásgyűjtést is szerveztek, ám egyelőre ezeknek nincs hatása. Szerettek volna népszavazást is kiírni az építéssel kapcsolatban, viszont a Kúria visszadobta a dolgot, mert jelenleg Magyarországon akkumulátorgyártással kapcsolatban nem lehet népszavazást indítani.

Sturcz Bertalan/ Alapjárat