2024. május 08. | 23:02

A sokak által kedvelt szerelőcsapat újabb őrült kísérletet hajtott végre, az elszenvedője pedig megint egy Lada volt.

Nem ez az első eset, hogy a Garage 54 csapata egy érdekes/őrült kísérletet hajtott végre. Elég csak arra gondolni, amikor négy darab lendkereket szereltek egy Ladába, vagy amikor betonból készítettek kereket.

Ebben a videóban azt szerették volna kideríteni, hogyan lehet megoldani, hogy egy Lada motorja az „ellenkező irányba forogjon”. Ehhez nagyon át kellett gondolniuk, hogy mihez nyúljanak hozzá, de végül elhatározásra jutottak, és belevágtak a projektbe.

Az alapgondolat az volt, hogy ha a vezérműtengelyt az ellenkező irányba képesek forgatni, akkor működhet a dolog. Igen ám, de hogyan oldják meg ezt úgy, hogy a vezérlés hangolása ne csússzon el?

Arra jutottak, hogy megfordítják a vezérműtengelyt, ehhez azonban át kellett fargniuk az egészet, le kellett vágni a két végét és megcserélni annak érdekében, hogy a vezérlést össze tudják rakni. Emellett némi anyagmunka is volt vele.

Mivel az olajpumpa csak az egyik irányba képes forogni, kénytelenek voltak ezt a szervo pumpájával helyettesíteni a kenés érdekében néhány egyéb módosítás mellett. Az önindítóhoz viszont például egyáltalán nem nyúltak.

Mivel a váltó és a differenciálmű is érintetlen maradt, ez azt jelentette, hogy 4 hátrameneti és egy előremeneti fokozatuk lett, és csak rükvercben tudtak előrefele közlekedni. Ez pedig a jellegzetes hanggal járt a hátrameneti fokozat egyenes fogazása miatt.

Ki is vitték egy próbakörre, ahol kötéllel behúzták a Ladát, és rövid időn belül életre is kelt a motor. Láss csodát, tényleg képes volt az ellenkező irányba forogni, a videó végére már egészen szépen járt a körülményekhez képest.

Depositphotos