Volt idő, amikor a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk rajongott a belső égésű motorral szerelt autókért. Olyannyira, hogy be is szerzett egyet a valaha gyártott egyik legjobb sportkocsiból: vásárolt egy McLaren F1-et.

Annak ellenére, hogy sok emberben kezd ellenérzés kialakulni a belső égésű motorral hajtott járművekkel szemben, a McLaren F1 megmutatta Musknak, hogy milyennek is kell lennie egy igazán érdekes autónak. A dél-afrikai születésű üzletember elmondása szerint abban az időszakban, amíg az F1-et vezette, a sportkocsi többször is lenyűgözte és tudta, hogy az elektromos autóknak is ugyanezt az érzést kell kiváltania az emberekből. Ellenkező esetben nem felelne meg azoknak az elvárásoknak, melyeket egy jó autóval szemben támasztanak a vásárlók.

Néhány hónappal a vásárlást követően, 2000 elején Musknak sikerült lezúznia a McLarent, miközben akkori üzlettársának, a PayPal társalapítójának, Peter Thie-nek próbálta demonstrálni, mire is képes a brit sportkocsi V12-es motorjában rejlő 627 lóerő.

A videó rávilágít arra, miként segített a McLaren rátalálni arra az útra, melyen a Tesla egy igazán nagy és sikeres márkává válhatott. Amennyiben Musk a kaliforniai cég első modelljei, a Roadster és a Model S esetében a racionalitást és az energiahatékonyságot tartotta volna szem előtt, bizonyára a vállalat egyik EV-je sem tudott volna népszerűvé válni.

Az embereket meg kellett győzni arról, hogy az elektromos autók nem csupán életképes alternatívái tudnak lenni a hagyományos, belső égésű motoros kocsiknak, de képesek megadni azt, amire minden vezető vágyik: a sebesség élményét. Emellett a lenyűgöző teljesítmény mellett a Model S sokoldalúságának is köszönheti népszerűségét.

A legfontosabb közös pontot a Model S és az F1 esetében is a „hűha-faktor” jelenti. Az élmény, ami vezetés közben magával ragadja az embert, és elindítja a sofőrben a birtoklási vágyat. A McLarennél erre a tényezőre csak még inkább ráerősít a korlátozott példányszám, amelynek köszönhetően a brit sportkocsi ma az egyik legértékesebb klasszikus autónak számít.

Musk azonban egészen másként közelített ehhez a kérdéshez. A villanyszedán népszerűségét felhasználva a Tesla igyekezett minél nagyobb példányszámban gyártani a Model S-t, hogy ezáltal megteremtse a szükséges piaci és financiális alapot a számottevően szélesebb vásárlóközönségnek készülő Model 3-as számára.

Musk elárulta, tartott tőle, hogy az F1-es megvásárlása miatt majd úgy tekintenek rá, mint egy imperialista ficsúrra, ugyanakkor az azóta eltelt több mint 20 év rávilágított, hogy az az 1 millió dolláros befektetés, amibe a McLaren került a vállalkozó számára 1999-ben, nagyban hozzájárulhatott ahhoz, hogy a Teslából mára a világ legértékesebb autógyártója váljon.

Elektromos autót vásárolnál? Ne habozz tovább, és keresd fel a Magyar Autókereskedőház Zrt. kollégáit telefonon (+36203663447) vagy e-mailben!