2023. augusztus 10. | 10:59

A debreceni autóipari központ oktatási és innovációs fejlesztéseihez kapcsolódó labort építenek az egyetemnek, és még egy kis tesztpályával is megfejelik.

Sokszor az elmélet csak egy pontig jó, onnantól pedig képbe jön a gyakorlat. Ezen az elven épít 4,41 milliárd forint állami támogatásból a Debreceni Egyetem járműlabort és tesztpályát.

Ehhez az egyetem technológiai és innovációs ipari parkját használják fel, amely 74 hektáron terül el. A jelenlegi tervek szerint az oktatóközpont 2024-re készülhet el, ekkortól vehetik igénybe a hallgatók.

A tervek szerint egy modern és jól felszerelt komplexum kerül az ipari parkba, amely 2700 négyzetméteren terül majd el. Itt épülnek járműlaborok, mechatronika- és robotikaképzésre hivatott labortermek és különböző témában műhelyek is.

Lesznek továbbá kisebb létszámú kurzusok megtartására alkalmas tantermek is, mégsem ez a legizgalmasabb része a dolognak. Felhúznak ugyanis egy mini tesztpályát is, amely mellé különböző üzemanyagok tárolására kialakított tartályokat is elhelyeznek.

A Debreceni Egyetemen komoly hangsúlyt fektetnek majd a műszaki karokra, ezért is lesz fontos a gyakorlati laborok, műhelyek és a pálya megléte. A térségben ez egy hasznos tudás lesz olyan autóipari nagyvállalatok mellett, mint a BMW, a CATL, az Eve Power, a Semcorp, az EcoPro vagy a Schaeffler.

Az egyetemen régóta zajlik felújítási és fejlesztési program, amely kifejezetten a műszaki- , természettudományi és technológiai területeket érinti. Ennek fényében újították fel nemrég a műszaki kar épületeit is.

A Debreceni Egyetem ipari parkja jelenleg egyébként is az ország egyetlen egyetemi ipari parkja. Ez nemzetközi szinten is kiemelkedő lehetőségeket nyújt innovációs és technológiai platform kialakítására.

Unideb.hu