Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
szombat - 2023. december 09.
0 °C
borús égbolt
alapjarat.hu logo
95 573 Ft
100 634 Ft
D 593 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

A tervezettnél kisebb akkumulátorgyárat építene Debrecenbe a CATL

2023. augusztus 03. | 10:38

Egy februárban kiadott környezetvédelmi engedély módosítását kéri a kínai vállalat, mert kisebb területen építkezne.

Területoptimalizálási folyamatok végén a CATL úgy döntött, hogy a Debrecenbe szánt gyára kisebb lesz, mint ahogy azt először tervezték. Ezért a február 13-án kiadott környezetvédelmi engedélyük módosítását kérik a kínaiak.

A módosítási kérelemről a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal fog dönteni 60 napon belül. Ha engedélyezik a dolgot, akkor az eddig tervezett 277 ezer helyett csak 240 ezer négyzetméteren fog elterülni a gigagyár.

A kormány egyébként még tavaly ősszel jelentette be, hogy a kínai CATL akkumulátorgyártó vállalat üzemet kíván létesíteni Debrecenben. Nem is egy kis beruházásról van szó, hiszen nagyjából 3000 milliárd forint értékben épül itt gyáregység.

Ez egybevág a kormány azon terveivel, hogy Magyarországot akkumulátorgyártó nagyhatalommá teszi. Ezt az emberek annyira nem szeretnék, Debrecenben pedig különösen kemény ellenállást tanusítottak a lakosok, még a főispánt is hazaárulónak nevezték.

Sokan félnek egy ekkora üzem környezeti terheléseitől, főleg azután, hogy Göd városában a Samsung akkumulátorgyár körül kétes vízfelhasználási ügyek zajlanak. A gyár mellett sokan érvelnek azzal, hogy várhatóan majd 9000 munkahelyet teremt, egy tanulmány szerint azonban zömmel nem a magyar embereknek.

Az építést jogi úton rendszeresen támadják politikai és civil mozgalmak egyaránt. Nemrég elérték, hogy a Debreceni Törvényszéknek ismételten döntenie kelljen arról, hogy felfüggeszti-e a CATL építési engedélyét környezetvédelmi okokból.

A kormány akarata egyébként nem csak Debrecenben megy szembe a lakosokéval. Országszerte kezdtek el akkumulátorgyárakat telepíteni főleg kínai befektetők, ami sokszor ellenállásba ütközik.

Alapjárat
Beperelték az osztrák rendőrséget a magyarok elleni határzár miatt Már 1,6 millió négyzetméternyi út újult meg Magyarország gyorsforgalmi szakaszain

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!