péntek - 2023. január 27.
0 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 630 Ft
100 674 Ft
D 692 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Rekord bónuszt fizetett a Mercedes a német dolgozóinak

2023. január 24. | 10:35

Minden eddigi évet meghaladó összeget fizetett ki németországi dolgozóinak a Mercedes, és jó oka volt rá.

A Mercedesnél 1997 óta fizetnek a dolgozóknak bónuszt egy nyereségrészesedési rendszer alapján. Ez azt jelenti, hogy a vállalat eredményétől függően kaphatnak fizetéskiegészítést a gyárak és irodák állandó dolgozói Németországban.

Ezt a rendszert követve a vállalat a 2022-es évben 6000 eurót (szűk 2,4 millió forint) fizetett ki alkalmazottainak bónuszként, viszont idén még többet fognak kapni, többet, mint eddig valaha. Ezt jelzi az is, hogy a Mercedes nagyon jó évet tudhat maga mögött pénzügyi szempontból és ebből mindenki részesül.

A német cég vezetése és az Általános Üzemi Tanács közösen döntöttek az összegről, ami a tavalyi év tekintetében 7300 euró lesz idén. Ez a kifizetés összesen nagyjából 93 000 alkalmazottat érint, akik a 2023 áprilisában havi fizetésük mellé kapják meg az átszámolva közel 2,9 millió forintot.

Az ügyben egyébként megszólalt a Mercedes-Benz AG igazgatótanácsának humánerőforrásáért felelős tagja, Sabine Kohleisen is, aki azt mondta, hogy a kihívásokkal teli környezet ellenére csapatuk jelentős lépést tett a vállalat sikeres átalakulása felé. Ezt a teljesítményt szeretnék elismerni az üzemi tanáccsal közösen egy jelentős bónusz formájában.

Elmondta azt is, hogy a cég történetében eddig ez a legmagasabb dolgozói bónusz, amit valaha a vállalat teljesítményével arányosan kifizettek. Hálájukat fejezik ki a bónusz mellett a dolgozók részére a kivételes odaadásért és személyes elkötelezettségekért.

A rendszer jól működik, mert a dolgozók motiváltabbak, ami eredményesebb gyártást von maga után, ennek ellenére a jelenlegi bónuszkifizetési rendszert meg fogják változtatni. Az új rendszeren és kiépítésén a Mercedes vezetősége az Általános Üzemi Tanáccsal közösen dolgozik.

A lényege az lesz, hogy a vállalat céljainak és stratégiájának megfelelően osztanák el a következő évben az összeget munkacsoportok között annak arányában, hogy a csoport milyen mértékben tett hozzá a gyártó sikerességéhez. Erre azért van szükség, mert maga a gyártó is egy átalakuláson megy keresztül, amivel fenntarthatóbban szeretnének működni egy új stratégia segítségével.

Magyarországon sem maradtak egyébként jutalom nélkül a kecskeméti Mercedes gyár dolgozói a 2023-as évre. Nemrég írtuk meg, hogy a szakszervezetekkel megállapodva a gyár dolgozói 870 ezer forintos bónuszt kaphatnak idén szintén az áprilisi fizetésük mellé.

Mercedes-Benz
Megérkezett az eddigi leggyorsabb szériagyártású Corvette, ami egy hibrid - VIDEÓ Elmesélte egy vlogger, hogy milyen érzés, ha lebüntetőfékeznek - VIDEÓ

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!