Múlt hónapban a ralilegenda, Walter Röhrl egy titokzatos új Porsche Cayenne Coupét tesztelt, amiről csak nagyon kevés információ szivárgott ki. Most azonban a stuttgarti gyártó megtörte a csendet, kezdve egy elképesztően jó nürburgringi köridőről szóló bejelentéssel. Az új modellt pedig hamarosan a nagyközönségnek is be fogják mutatni.

A Porsche volánja mögött a gyár hivatalos tesztpilótája, Lars Kern foglalt helyet, aki a 20,8 kilométer hosszú, 160 kanyarból álló pályát 7 perc 38,925 másodperces idővel teljesítette. Ezzel pedig kiérdemelte a Zöld Pokol valaha volt leggyorsabb SUV-jának járó címet, amellyel az ugyancsak a Volkswagen-csoporthoz tartozó, és a Cayenne-nel egyazon padlólemezen osztozó Audi RS Q8-as eddigi rekordját adta át a múltnak.

„Néhány méter után a Nordschleifén a Cayenne-ben szinte késztetést érzel arra, hogy hátra fordulj és megbizonyosodj arról, vajon valóban egy tágas hobbiterepjáróban ülsz-e. A rendkívül pontos és precíz irányíthatósága, valamint az elképesztően stabil hátsó tengelye hatalmas önbizalmat adott számomra” – nyilatkozta Kern, aki a vezetésen kívül az autó fejlesztésében is kivette a részét.

Lars Kern és a Porsche Cayenne Coupe a Nordschelifén

„A kanyarokban villámgyorsan változtatott irányt, például a Hohe Acht és az Eiskurve közötti szakaszon. Nem ingott meg és nem jelentkeztek az alulkormányzottság jelei. A Cayenne még a technikás szakaszokon is egy könnyen irányítható autó volt, és igazi kezesbárányként viselkedett. A kerekek általában elemelkednek a talajról mind a Pflanzgarten I-es és II-es bukkanóinál, de ezek a szakaszok simának és csendesnek érződtek a Cayenne-ben. Nagyon hosszú a kerekek rugóútja, ezért a karosszéria stabil és irányítható marad" – árulta el Kern.

A köridők tekintetében a Cayenne Coupe közvetlenül a 997-es Porsche 911 Turbo előtt, és a Lexus LFA mögött végzett. Igazán illusztris társaság.

A rekorddöntéshez a Porsche a kifejezetten az új Cayenne modellhez kifejlesztett, 22 colos Pirelli P Zero Corsa abroncsokat használta, melyek alapfelszereltségként járnak majd az autóhoz. A stuttgartiak egyelőre pontos paramétereket nem hoztak nyilvánosságra a motorral kapcsolatban, ám annyit elárultak, hogy több mint 600 lóerős teljesítményre lesz képes, a 0-100-as sprintideje pedig nagyjából a 992-es GT3 által teljesített 3,2 másodperccel lesz egy szinten.

A Porsche legújabb SUV-ja a Cayenne Turbo alapjaira épül, amelyben egy 4 literes, ikerturbós V8-as dolgozik. Ez a motor 550 lóerő teljesítmény és 770 newtonméter forgatónyomaték leadására képes. Az már most biztos, hogy az új modell ennél jóval erősebb lesz, ezt bizonyítja a Nordschleifén futott körrekord is, ám hogy a „több mint 600 lóerős teljesítmény” pontosan mennyit is takar, arra egy keveset még biztosan várni kell. Ahogy a pontos elnevezésre, és az SUV árára is.

Prémium gépjárművet vásárolnál? Ne habozz tovább, és keresd fel a Magyar Autókereskedőház Zrt. kollégáit telefonon (+36203663447) vagy e-mailben!