2023. november 24. | 15:41

Úgy gondolták az amerikai sofőrök, nem véletlenül küldi le őket a térképszolgáltatás az autópályáról az úttalan utakra, így végül halálközeli élménnyel és lerobbant kocsikkal gazdagodtak.

Biztos előfordult már mindenkivel, hogy ismeretlen helyen járva vakon megbízott a navigációs rendszerben, amely aztán így vagy úgy, de rossz felé vitte. A Macskafogó című magyar rajzfilm bár 37 éves, még abban is található egy idevágó részlet.

Amennyire szerethető és hasznos tud lenni a Waze és a Google Maps (például a forgalmat figyelve lámpákat vezérel), annyira káros is, ha az ember nem elég gyanakvó vagy szemfüles. Néhány amerikai állampolgár azonban akkor is hitt a Google térképének, amikor az Las Vegas és Los Angeles között az autópálya helyett a sivatagba akarta vinni őket.

A tanácsnak több autós is áldozatául esett, mert menet közben kiderítették, hogy egy homokvihar miatt a hatóságok Nevada és Kalifornia államok határán lezárta az egész I-15-ös utat, amin haladtak épp. Ezért úgy ítélték meg, van abban valami, amit a navi felkínált.

A múlt hétvégi F1-es Las Vegasi Nagydíjról vasárnap hazautazók így az ismeretlen felé vették az irányt, ám némi haladást követően elakadtak a semmi közepén. Végül autómentő szedte ki a pórul járt négykerekűeket néhány órával később.

Az egyik elakadt autóban utazó így nyilatkozott:

„Ironikusan azt gondoltuk, biztonságosabb opció lesz ez, és a navigáció azt mondta, 50 perccel gyorsabb. Ez volt az első utunk Vegasba, így nem tudtuk, hogy csak az I-15-ön ajánlott menni, bármi is történjen.”

A közösségi médiára feltöltött összefoglaló videón látszik, hogy jó néhány autós esett az újratervezés áldozatául. Néhányuk autója nemcsak elakadt, hanem meg is sérült a laza, apró és éles kövekkel tarkított talajon.

Szerencsére az anyagi káron kívül nem történt nagyobb baj, így minden szerencsétlenül járt megfogadhatta, hogy többé nem térnek le a járt útról és mindig duplán fogják ellenőrizni a tanácsolt lehetőségeket. A Google egy közleményben azt írta, kivizsgálják az esetet és megteszik a szükséges lépéseket, hogy többé ne fordulhasson elő ilyesmi.

Persze nem ez az első és valószínűleg nem is az utolsó eset, hogy valakit megtréfál az útvonaltervező. Egy idős BMW-s beszorult egy turistaösvényen Ausztriában, míg egy amerikai férfi vízbe fulladt szintén a Google Maps utasításait követve.

@justdoingshelbythings Still stuck in vegas send help 😭 #vegas #stuckinthedesert #f1 #freewayclosed #offroading #trafficjam #lost #sos #wherearewe #desert #donkeys ♬ origineel geluid - Tik Toker
Depositphotos