2023. március 30. | 07:50

Mivel még mindig túl sok a baleset, szigorítanának az ehhez tartozó jogosítvány feltételein.

A kisrobogó az egyik legjobb közlekedési eszköz a városban. Hiszen kicsi, takarékos, fürge, jól manőverezhető és a parkolás is sokszor egyszerűbb, mint autóval.

Ilyen motorra már egészen fiatalon, 14 éves kortól szerezhetünk jogosítványt Magyarországon. Ez az úgynevezett AM kategória, ami a legfeljebb 50 köbcentis segédmotoros kerékpárokra vonatkozik.

Bár meglepő, de egy ilyen egészen egységesített kontinensen is vannak ezzel kapcsolatban eltérő rendelkezései országoknak. Például rajtunk kívül csak néhány helyen szerezhető meg ez a jogosítvány ilyen fiatalon.

Az Európai Unió Közlekedésbiztonsági Tanácsa szerint viszont ezen emelni kell, mert még mindig túl sok a motoros baleset. A 2021-es évben az Unióban összesen 3891 ember halt meg motorkerékpárral vagy robogóval.

Emiatt úgy vélik, hogy érdemes lenne felemelni a robogókhoz szükség jogosítvány megszerzésének alsó korhatárát 16 évre. Bár néhány országban ez már most is így van, bizonyos helyeken még nem - például nálunk sem - és van, ahol vizsga sem kell ezekre a járművekre.

Emellett a másik érdekes lépés, hogy szeretnék, ha kötelező lenne minden tagállamban a műszaki vizsga ezen kategóriájú motorokra is. Magyarországon ezt különösen nehéz lenne bevezetni, mivel nálunk a robogóknak egy kötelező biztosításon felül semmilyen papírjai vagy okmányai nincsenek jelenleg.

A harmadik szabályozás, hogy a 125 köbcentinél kisebb robogókon legyen kötelező tétel az ABS, tehát a blokkolásgátló. Ezzel szerintük a vészfékezések lehetnének biztonságosabbak, csökkenne az ebből fakadó balesetek száma.

Nem ez az első belenyúlása az EU-nak a közlekedésbe, hiszen korábban az elektromos rollerek szabályozását jelentették be. A robogókéhoz hasonlóan ott is 16 éves alsó korhatárt szabnának meg használatukhoz.

Depositphotos