2019. július 05. | 11:50

Legfeljebb 2 millió forintot kell kifizetni egy kitűnő állapotú szedán vagy lépcsőshátú kivitelért.

Szokásaim egyikét képezi, hogy amint akad egy kis szabadidőm, elkezdek böngészni a hasznaltauto.hu-n és szétnézek a különleges, meghirdetett autóköltemények között, pusztán kíváncsiságból. Nemrégiben Trabant hirdetésekre bukkantam, és meg kell hagyni, pozitívan csalódtam.

A 601-es Trabantot 1963-ban mutatták be, gyártása 1990-ben szűnt meg. Érdekessége volt többek mellett, hogy már nem egy, hanem kétkörös fékrendszerrel rendelkezett, így egy eltört fékcső esetében továbbra is biztonságosan végre lehetett hajtani a megállást. Az utastérben ugyanakkor nem volt üzemanyagszint-jelző, így a motortérben található üzemanyag tank, illetve az abban lévő pálcika segítségével lehetett ellenőrizni, mennyi benzin van még a járműben.

A tulajdonosok igényes fényképeket töltöttek fel az egyébként is szinte kifogásolhatatlan állapotú Trabantjukról. Az egyik egy 601 S Hycomat, mely 6 851 km-t futott az évek során. A Hycomat értelmében egy olyan kivitelről van szó, amely képes a kuplungpedált elektromos és hidraulikus alkatrészek segítségével kinyomva tartani, ezzel nagyrészt megkönnyítve a mozgássérültek dolgát a közlekedésben. 

Egy viszonylag késői, 1989-es, lépcsőshátú típusról van szó. A Trabant 1989 májusában lett forgalomba helyezve, 1992. január 1-jén pedig kivonták a forgalomból. Az autó azóta, vagyis 28 éve áll, a tárolás során kisebb karcok, illetve felületi rozsda jelentkezett rajta egy-két helyen. Tulajdonosa 5 420 eurót, 1 750 000 forintért árulja a Trabant 601 S Hycomatot.

A másik kiszemeltem is egy 601 S, amivel az évek során 5 026 km-t tettek meg, színe törtfehér. 1985-ös kivitel, állapota újszerű, bár én inkább kiválónak mondanám. Persze ennek alátámasztására közelebbről kellene szemügyre venni az autót. Külön értéket képez mindkét modell esetében, hogy minden eredeti állapotában található meg bennük, illetve rajtuk. Látszik, hogy megfelelő karbantartásban részesült a Trabi, hiszen Dinitrol alváz- és üregvédelemmel is ellátott.

Az autóhoz többek közt garanciát biztosítanak, valamint autóbeszámítás is lehetséges. A Trabant 601 S-t komoly szándékkal, 6 194 euróért, 2 000 000 forintért lehet elvinni a kereskedőtől.