2023. május 04. | 16:50

Bár a módszertan nem teljesen szabálytalan, sok helyzetben veszélyes lehet.

Ellenőrzést tartottak a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság Encsi Autópálya Alosztályának munkatársai az M30-as autópályánál. Az Arnótnál húzódó szakaszon kifejezetten a kamionosokat vizsgálták.

Ittas sofőrökre vadásztak, illetve olyanokat kerestek, akik nem, vagy nem megfelelően használták biztonsági övüket. Hiszen sokan bekötik azt, viszont maguk mögé teszik, vagy ráülnek, hogy ne csipogjon az elektronika.

Vannak olyanok is, akik az ellenőrzést látva gyorsan magukra húzzák, persze ezt könnyű kiszúrni. Emiatt több sofőrnek is 20 ezer forintos helyszíni bírságot állítottak ki.

Fokozottan veszélyes, ha az ember nincs bekötve, főleg egy ilyen felépítésű járműnél. Egy baleset során ilyenkor nagyon nagy az esélye, hogy a sofőr kirepül a szélvédőn, majd ki tudja, hol áll meg.

Emellett az ittas sofőröket is vizsgálták annak érdekében, hogy ilyenek ne közlekedjenek az utakon. Hiszen ahogy korábban is vizsgáltuk az alkoholos befolyásoltság szintjeit, már kisebb mennyiség is elég enyhe bódultsághoz vagy aluszékonysághoz.

A harmadik, amire felfigyeltek a rendőrök, hogy elég sok sofőr papucsban vagy mezítláb vezette több tonnás járművét. Ez szintén balesetveszélyes mutatvány, hiszen a pedálról könnyedén lecsúszik a lábuk, illetve a papucs hajlamos lehet beakadni a pedálokba.

Ezeket a sofőröket nem büntették meg, viszont felhívták figyelmüket a veszélyre. Ezek után megkérték őket, hogy lehetőleg vegyék fel a cipőjüket és úgy vezessenek tovább.

Police.hu