2021. március 09. | 18:20

Fontos lépést tehet az F1 a karbonsemlegessé válása felé vezető úton.

A Forma-1 hosszútávú fenntarthatósági célkitűzéseinek jegyében született néhány kulcsfontosságú javaslat, hogy az autóversenyzés 2030-ra teljesen karbonsemlegessé válhasson. Ennek értelmében a Száguldó Cirkusz résztvevői megszabadulnának az eldobható műanyagpalackoktól, így minden hulladék újrahasznosítható vagy komposztálható lehetne.

Az F1 vezetősége 2025-ös határidőt tűzött ki a célok megvalósítására, ám a műanyagpalackok már az idei szezontól kezdve eltűnhetnek a paddockból. A palackok helyett a szervezők már a Bahreinben rendezett tesztekre is több vízautomatát szerelnek fel, hogy a hivatalos résztvevők megtölthessék kulacsaikat.

A műanyagpalackokon kívül 2021-ben az FIA, a csapatok, a média, a vendégek és a rajongók által használt belépőkártyákat is újrahasznosított anyagból állították elő. A pilóták közül talán Sebastian Vettel örül a legjobban ezeknek a változtatások, a négyszeres világbajnok ugyanis többször felszólalt az ügyben, sőt a futamokat követően számos alkalommal részt vett a műanyagszemét feltakarításában is.

„Amennyiben a körülmények engedik, a versenyekre rengeteg szurkoló fog kilátogatni. Egy ilyen hatalmas eseményen emiatt mindig komoly mennyiségű hulladék termelődik. Az emberek megisznak egy-két italt, amiket rendszerint műanyag poharakból fogyasztanak el. Ennek véget kell vetnünk, találnunk kell egy alternatív megoldást a műanyag helyett. Száműznünk kell a műanyagot a paddockból, ezzel példát mutatva a világnak, hogy mi igenis teszünk lépéseket a fenntarthatóságért” – mondta Vettel az Autosport magazinnak.

A Forma-1 vezetői számára rendkívül fontos, hogy eljárásaikkal példát mutassanak az autóipar résztvevőinek. A sportág által kiadott nyilatkozatban azt is kiemelték továbbá, hogy a Földön 1,1 milliárd gépjárműből egymilliárd belső égésű motorral működik, amelyet nem lehet kizárólag az elektromossággal megoldani. A megoldás inkább a fenntartható üzemanyagokban és az új, fejlettebb technológiákban lehet, amelyben iránymutató lehet a Forma-1.

Ezzel kapcsolatban legközelebb 2026-ben szeretnének új formulára váltani, amivel kapcsolatban már zajlanak a kutatások és fejlesztések.

  • Címkék:
  • F1