2020. július 08. | 15:03

A kétszeres F1-világbajnok pilóta két év kihagyás után tér vissza a száguldó cirkuszba.

Fernando Alonso 2021-ben visszatér a Forma–1-be, a spanyol sztárpilóta Esteban Ocon csapattársa lesz a Renault-nál, a hírt hivatalosan is megerősítette a francia istálló.

Alonso eddig 311 Forma-1-es futamon indult, vagyis hatalmas rutinnal rendelkezik, és amikor versenyképes technikát adtak a kezébe, rendre bizonyította, hogy a mezőny egyik leggyorsabb tagja. A most 38 esztendős sportoló (aki júlis végén ünnepli majd a 39. születésnapját) 2001-ben debütált az F1-ben, és ugyan a Minardival nem tudott csodát tenni, de hamar felfigyeltek a tehetségére. Egy évvel később a Renault elvitte, majd 2005-ben és 2006-ban is világbajnok lett a franciákkal, Oviedo büszkesége nagy csatákat vívott abban a két évben Michael Schumacherrel.

Alonso 2007-ben a McLarenhez szerződött, de a csapatfőnökével (Ron Dennis) és a csapattársával (az újoncként remeklő Lewis Hamiltonnal) is összerúgta a port, ezért 2008-ban visszatért a Renault-hoz. 2010 és 2014 között a Ferrari pilótája volt, de megrekedt kettőnél, már ami a világbajnoki címek számát illeti. Miután elhagyta a Ferrarit, Alonso visszatért a McLarenhez, ahol jobbára csak szenvedett, a spanyol sokszor a középmezőny végén poroszkált a gyengécske Honda-motor miatt. Az F1-ben 32 győzelemnél tartó versenyző 2018 végén hagyta el az autóversenyzés királykategóriáját, azóta más szériákban is kipróbálta magát (Indy 500, 24 órás megbízhatósági versenyek, Dakar-rali).

Az F1-be való visszatérése akkor lett újra beszédtéma, amikor kiderült, hogy Daniel Ricciardo 2021-ben átszerződik a McLarenhez, így a Renault-nál hirtelen felszabadult egy hely. A mezőny másik spanyol pilótája, Carlos Sainz a Ferrari tűzpiros overálját ölti magára a következő szezontól (az ő helyére ugrik be Ricciardo a McLarennél). Nagy kérdés, hogy mi lesz így Sebastian Vettellel, akivel nem akart szerződést hosszabbítani a Ferrari. Állítólag a Mercedes nem tart igényt a négyszeres világbajnok szolgálataira, lehet, hogy nélküle veszi kezdetét a 2021-es pontvadászat?

Erre a kérdésre majd később kapunk választ, ahogy arra is, hogy hány aktív világbajnokkal találkozhatunk majd a rajtrácson a következő szezonban. Az biztos, hogy Alonso csapattársa a francia Esteban Ocon lesz, aki 2019 augusztusában kétéves szerződést kötött a Renault-val (persze egy szerződést bármikor fel lehet bontani, szóval inkább azt mondom, nagy az esélye annak, hogy jövőre összeáll az Alonso, Ocon páros a francia csapatnál).

Wikipedia