Niki Laudára emlékeznek az F1-es pilóták

Közzétéve:
2019-05-25, 07:50

Sebastian Vettel, Valtteri Bottas, Charles Leclerc, és a 300. futamára készülő Kimi Räikkönen is megemlékezett a hétfőn elhunyt háromszoros bajnokról

Valtteri Bottas, a Mercedes pilótája

„Rengeteg élményem van vele kapcsolatban. Akadnak olyanok is, amiket nem mondhatok kamera előtt, mivel Niki néha egyenesen és nyersen fogalmazott. Fontos pillanatokban támogatott bennünket, mindig számíthattunk rá. Versenyzőként megélte a legnehezebb helyzeteket, szavai motiválóan hatottak ránk. Annak ellenére, hogy fizikailag már nem lehet velünk, a motivációs erő megmarad.”

Bottas

Sergio Perez, a Racing Point versenyzője

„Fantasztikus emlékeim vannak róla. Forma 1-es pályafutásom elején, Monzában a 14. helyről indultam, végül a 2. helyen értem célba. A pódiumceremónián Lauda adta át nekem a trófeát, és tisztelete jeléül kalapot emelt előttem. Különleges pillanat volt ez számomra. Nagyon kedves fickó volt, hiányozni fog mindenkinek. Lényeges, hogy támogassuk a családját, és emlékeztessük őket, hogy Niki Lauda mennyire fontos alakja volt a Forma 1-nek.”

Charles Leclerc, a Ferrari pilótája

„Szomorúan vettem tudomásul a hírt, hogy egy legenda távozott az élők sorából. Természetesen tudtam, hogy egészségügyi problémái vannak, ám azt gondoltam, hogy javult az állapota az elmúlt hónapokban. Kiváló példát mutatott arról, hogy soha nem szabad feladni. Elképesztő eredményeket ért el a súlyos balesete után. Nagyon fog hiányozni.”

Kimi Räikkönen, az Alfa Romeo versenyzője

„Szép emlékeim vannak vele kapcsolatban. Pályafutásom elején, amikor a McLarennél versenyeztem, egyszer ugyanazzal az autóval mentünk a reptérről a pályára. Jól szórakoztunk. Halálhíre szomorúsággal tölt el.”

Räikkonen

Alexander Albon, a Toro Rosso pilótája

„Számomra ő volt az az ember, aki soha nem adta fel. Az ő története az elkötelezettségről, akaraterőről szól, inspirálóan hat minden autóversenyzőre.”

Daniel Ricciardo, a Renault pilótája

„A pályán elért eredményeivel, teljesítményével talán mindannyian tisztában vagyunk – mozifilm is készült a történetről. Számomra az apró, személyes pillanatok maradnak meg. Néha meglátogatott minket a Red Bullnál – szerintem jobban ízlett neki a reggeli, mint a Mercedesnél. Minden párbeszédünk mosollyal és vállveregetéssel végződött. Kedves fickó volt.”

Max Verstappen, a Red Bull versenyzője

„Az első dolog, ami eszembe jut róla, hogy háromszoros világbajnok és az F1 legendája volt. Mindemellett pedig egy nagyszerű ember is, kiváló humorral megáldva. Halála óriási veszteség a Forma-1, és mindenekelőtt Niki családja számára. Gondolatban mindannyian velük vagyunk.”

Romain Grosjean, a Haas versenyzője

„Mindenki látta azt a bizonyos nürburgringi balesetet, ahogy az autó lángolt. Elképesztő volt a visszatérése, már Monzában a dobogóért harcolt, Piros sapkájáról messziről fel lehetett ismerni a paddockban. Mindenkihez volt egy kedves szava, egyszerűen imádta a Forma-1-et.”

Sebastian Vettel, a Ferrari pilótája

„Hálás vagyok, hogy volt lehetőségem megismerni, beszélgetni vele, kérdezni tőle. Beszélgettünk a Ferrarinál töltött idejéről, milyen volt akkoriban az autó. A hét elején sokkolóan hatott rám a szomorú hír. A Forma-1 közössége egy hatalmas ikont veszített el, akit lehetetlen lesz helyettesíteni.”

Sebastian Vettel

Carlos Sainz, a McLaren versenyzője

„Nagyon nehéz pár szóval jellemezni őt. Számomra Niki Lauda volt a Forma-1 utolsó legendája a hetvenes évekből. Akkoriban hatalmas kockázatot kellett vállalni, hogy kihozzák az autókból a maximumot. Amikor az emberek a Forma-1-ről beszélnek, olyan versenyzőket említenek, mint Lauda. Ők szenvedéllyel viszonyultak a versenyzéshez.”

Robert Kubica, a Williams pilótája

„Hatalmas veszteség a sportág számára. Soha nem dolgoztam vele, ám az egyértelmű, hogy hatalmas versenyző volt. Nagyon egyenes, szókimondó ember volt. Egy kiváló egyéniséget veszítettünk el.”

Ha mindezt a pilóták szájából hallanád, tekintsd meg a videót az F1 YouTube csatornáján!

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Petrov Alonso előtt
2019. december 30.
Emlékszel még Hamilton és Massa 2008-as drámájára? Vagy Vettel első világbajnoki címére? Esetleg hallottál a Hunt vs. Lauda csatáról? Most megnézheted a 10 legizgalmasabb F1-es végjátékot.
Niki Lauda közeli portréja
2018. október 25.
Csaknem három hónap után elhagyta a kórházat Niki Lauda, azonban még hosszú rehabilitáció vár rá

További hírek