2023. február 03. | 09:32

Egy komplex kamera-tükörrendszerrel még tovább könnyítenék azok dolgát, akiknek nehezére esik a parkolás.

Amikor jogosítványszerzésre adjuk a fejünket és elkezdjük a vezetést, talán a parkolás az egyik olyan manőver, amit a legjobban a fejünkbe vernek. Ennek ellenére sokan küzdenek vele, ezért sok autógyártó próbál nekik kedvezni.

A 360 fokos felülnézeti kamera vagy az animált autó-környezet is elképesztő teljesítmény és segítség az autók részéről, azonban a BMW most még tovább megy. A Carbuzz magazin vett észre egy olyan szabadalmi dokumentumot a bajor autógyártónál, ami a tükörben akár átlátszóvá is varázsolhatná az autó hátulját.

A rendszer lényege, hogy hátrafele néző kamerák képének összességéből a rendszer generálna egy panoráma képet. Ezt nem csak a középkonzol kijelzőjén, vagy a Range Roveréhez hasonlító digitális középső tükrön tudná megjeleníteni.

Ez a kép megjelenhetne az oldalsó tükrökön is, amit így nem hagynak el, mint a Lexus, hanem újragondolják. Egy olyan kijelző kerülne bele, ami hasonlatosan a középső tükörhöz, képes digitális kép megjelenítésére.

A kamerák összességéből egy olyan képet generálna a rendszer és jelenítené meg a tükrön, amivel az autó tükörben látható részét lényegében átlátszóvá varázsolná. Ez persze nem lenne a legjobb döntés, hiszen így könnyebb lenne odavágni mondjuk a felnit egy parkolóban.

Ezért a BMW rendszere sem tüntetné el teljesen az autót, egy körvonalat meghagyna. Ezzel nagyban megkönnyítené a manőverezést azoknak, akik különösen nehezen parkolnak le X7-esükkel az óvoda előtt.

A rendszer ráadásul nem egyedül fog dolgozni, hanem a távolság becslése érdekében a parkradar szenzorai is segítenek majd a számítógépnek és a sofőrnek egyszerre. Emellett a rendszer az irányváltásokhoz adaptívan alkalmazkodva változtatná a képét az éppen szükséges manőver legjobb beláthatóságához.

Bár a rendszer inkább talán furgonoknál lehetne előnyös, mivel ott sokszor kimarad a középső tükör a raktér miatt. Viszont tudjuk, hogy az ilyen technikák csak lassan kopnak le abba a szegmensbe.

Sturcz Bertalan/ Alapjárat