2023. június 09. | 09:25

Ráadásul hazai pályán, a Kennedy Űrközpontban, ahol az űrrakéta többször is leszállt már korábban.

Ha azt mondom, hogy TopGear, akkor biztos mindenkinek beugrik a klasszikus brit hármas, akik szórakoztató őrültségekkel fűszerezett autós műsort tudtak csinálni mindenkinek. Ez ma már sajnos nem ugyanaz, hiszen a műsorvezetőket leváltották, de őrültségből azért nincs hiány.

Legalábbis ezt gondolná az, aki először meglátja, hogy egy űrrepülőt akarnak otthagyni egy Bugatti Chironnal, a világ egyik legdurvább sportautójával. Ennél viszont sajnos egy kicsit unalmasabb a kép, legfeljebb ismeretterjesztő adásnak lehet jó.

Mert bár ott van a 37 millió lóerős Space Shuttle a forgatáson, valójában meg sem mozdul. A műsorvezető a landolási sebességét szeretné elérni a repülőnek, ami többször is járt az űrben, majd mindig ott szállt le a Kennedy Űrközpontban.

A landolási sebessége nagyjából mindig 246 mérföld/óra, tehát 396 km/óra körül alakult és olyan 342-nél engedte ki a fékező ernyőket. Ezeket a számokat első hallásra nem lesz nehéz megdöntenie a Chironnak, hiszen egy Super Sport kivitelről van szó.

Még mindig a 8,0 literes, W16-os motor dolgozik benne 4 turbóval, így közel 1600 lóerő áll rendelkezésre a kísérlethez. Ezzel az autó a gyári adatok alapján 440 km/órára is képes, tehát el kell érnie a leszállási sebességet.

A műsorvezető a múlthoz hűen a Shuttle Landing Facilitynél, tehát az űrrepülő leszállópályáján indul el a Bugattival, miután az autót felkészítették. Láss csodát, elérte ,amit ígért a gyártó - bár ezt nem először láthattuk már - és az autó 249 mérföld/órával, átszámolva 401 km/órával hasított.

Bugatti