2023. június 30. | 15:11

A Cadillac V jelzésű csúcsmodelljeinek eddig sem kellett szerénykednie a nagyok között, ezzel a Hennessey változattal viszont most pusztítóan gyors lett.

A Cadillac kissé nehézkesen vészelte át a 2000-es évek elejét, viszont azt el kell ismerni, hogy sportmodelljeik mindig kívánatos gépek voltak. Azért csak ott van benne a V8, ami helyenként kompresszoros és mindig több száz lóerős.

Aztán a Cadillec-ek kifinomultak lettek, és a márka szép autókat kínált még európai szemmel is finom beltérrel. Ehhez viszont már nem volt elég a dübörgő V8, hanem igazi műszaki tartalom kellett.

Az utolsó Cadillac CTS-V-t kegyetlen jó sportautónak, és GT-nek tartották a maga korában a szaklapok. Gyakran odatették a Mercedes E-osztály AMG és a BMW M5 modelljei mellé, mert nagyon komoly autóvá érett.

Aztán a szériát váltotta a CT5, az elv viszont nagyon hasonló maradt. Ez még mindig egy 5-ös BMW méretosztálybéli családi prémium szedán, a V Blackwing kivitel pedig egy igazi pokoli sporteszköz. Hiszen a 6,2 literes kompresszoros V8-asból kiteregetett 677 lóerő nagyon nem kevés, aztán még ott volt 893 Nm nyomaték. Ezek pokoli számok, mégis volt akinek ez egyszerűen kevés, ezért jött a legendás Hennessey és kezelésbe vette a CT5-V Blackwinget.

A motort megerősítették és felhúzták kereken 1000 lóerőre, míg a nyomaték 1310 Nm-re nőtt. Ez meglátszik a gyorsulásban is, mert az eddig futott 3,6-os 0-100 sem rossz, de így már 2,6 másodperc alatt megvan ez a sprint, és a végsebesség is bőven 320 km/óra felett alakul.

Ez már csak annak fényében is elképesztő teljesítmény, hogy egy kifejezetten nehéz autóról beszélünk. Hiszen hatgangos manuális váltóval már az alap CT5-V Blackwing is közel 1,9 tonna, így nem csoda, hogy a megállásért karbon-kerámia fékek felelnek.

Az autót minden mellett még feszesebbre hangolták, ennek viszont ára van. A Hennessey tuningos CT5-V Blackwing alapára 93 390 dollár (31,8 millió forint), ami nem is sok annak fényében, hogy nálunk a többnyire szerényebb adatokkal rendelkező Mercedes AMG GT 4-Door 45,8 millióról indul.

Forrás: Henessey
Hennessey