Hiánypótló 1985 lóerős EV hiperautót mutatott be az Aspark Owl

Kozma Ádám
Közzétéve:
2019-11-13, 11:39

A gyártó szerint 450 km hatótávolsággal bíró autó, 1,69 másodperc alatt gyorsul 100 km/h-ra.

Valamivel több mint egy év ígérgetés után konkrét információkat kaptuk a japán elektromos hiperautó gyártásáról és áráról. Az Aspark Owlnak jó esélye van a leggyorsabb EV-ként kerülni a piacra, bár anno Elon Musk is hasonlót ígért az új Roadster teljesítményével kapcsolatban.

Amúgy az autó teljesítményadatai alapján egy igazi aszfaltszaggató vadállat szabadul az utakra 1480 kW-tal, vagyis 1985 lóerővel. Az elektromotorok nem kevesebb, mint 2000 Nm-rel tekerik a kerekeket, ráadásul villanyautóról lévén szó, a nyomatéktenger a gázpedál lenyomásától kezdve azonnal a sofőr rendelkezésére áll.

Aspark Owl EV hiperautó oldalról

Az ígért végsebesség 400 km/h és az autó álló helyzetből 10,6 másodperc alatt képes elérni a 300 km/h-s sebességet. A hiperautóban használt 64 kWh-s lítium akkupakk az Aspark szerint 450 km-es hatótávolságot teljesít a NEDC teszten. A gyártó egyébként itt nem állt meg, a közeljövőben nagyobb akkumulátor csomagot is szeretne elérhetővé tenni az autóhoz. 

Aspark Owl EV hiperautó technika

Az Owl külső héja karbonnal erősített műanyag elemekből áll, de a tetőt rozsdamentes acélkeret erősíti. A 99 centiméter magas autóban, a versenysportból átvett technikát képviselő szénszálas monocoque váz mindössze 120 kilogrammot nyom.

Aspark Owl EV hiperautó felfüggesztés

Az Aspark elektromos hiperautójának felfüggesztéséről kettős keresztlengőkaros rendszer gondoskodik, a hidraulikus állítható lengéscsillapítókkal pedig 8 és 16 cm között állítható a verda hasmagassága. Nem kell aggódni attól sem, hogy a brutális teljesítmény megfékezésére nem gondoltak a japánok, elől 10 dugattyús hátul 4 dugattyús nyergek fogják a karbon tárcsákat.

Aspark Owl EV hiperautó hátulja

A felsőkategóriás technikai csodában 4 darab kijelzőt is elhelyeztek, amiből kettő a tükrök helyettesítésére szolgál.

Aspark Owl EV hiperautó oldalról

A cég alacsony példányszámú hiperautóját 50 szerencsés vevő kaphatja meg, a belengetett 2,9 millió eurós áron. Várhatóan 2020 második negyedében kezdődhet az értékesítés.

Ez az autó a beígért adatok tényleg a csúcsot képviseli, vajon mennyi lesz belőle majd az európai utakon is?

Kapcsolódó írások

Aspark Owl digitális renderen oldalról
2019. november 26.
A japán gyártó már tűkön ülve várta, hogy bemutathassa a Dubai Autószalon keretei között az új modellt.
2019. november 23.
Méltatlanul alulértékelt ismérve egy autónak, hogy mennyire fog a fék.

További hírek