péntek - 2023. január 27.
0 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 630 Ft
100 674 Ft
D 692 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

A Hyundai újra feltalálta az összkerékkormányzást? - VIDEÓ

2023. január 16. | 09:34

Új technológiát tesztel a Hyundai, amivel sok elektromosautó-gyártónak odavágna.

Egy új és friss technológiában álltalában rengeteg lehetőség van. Még a belső égésű motorokon is lenne mit fejleszteni, ha most éppen nem az elektromos tűnne jobb ötletnek. De jelenleg ez a friss technológia és a gyártók sorban keresik az egyszerűsége okán megnyíló lehetőségeket.

Ahogy most a Hyundai is elkezdett kiaknázni egy ugyan már ismert, de nem ilyen szinten kihasznált lehetőséget. Ugye mindenki emlékszik, amikor Amerika V8-cal izzó büszkesége, a Hummer elektromos lett?

Ha már sokak szerint szentségtörést is követtek el, azt legalább izgalmassá tették az új modellt. Ennek az izgalomnak az egyik forrása a összkerékkormányzás, amivel az autó képes akár rákjárásban is mozogni.

Hasonló technikát tett most le az asztalra a Hyundai is, de még tovább vitték a gondolatot. A Mobis nevű céggel közösen olyan rendszert fejlesztettek ki, amivel szinte nevetségessé teszik az elektromos Hummert.

Ehhez viszont úgynevezett agymotorokhoz kellett nyúlni, ami egyelőre nem túl elterjedt technológia annak ellenére, hogy már a kétezres évek közepén is kísérletezett vele például a Mitsubishi.

A lényeg, hogy a villanymotor nem az autó vázában van, hanem lényegében a kerékben. Ezzel nincs féltengely, nincs differenciálmű stb. Ez persze felvet egy rakás további mérnöki problémát, de lassan ezek sem jelentenek majd gondot.

Ellenben az ebből kiszőhető előnyök például, hogy olyan kormányszöggel operál az autó, amilyennel csak akar. Ahogy a Hyundai tanulmányautója is képes minden kerekét 90 fokban elfordítani, ezzel egy tökéletes oldalazó rákjárást érnek el.

Gondoljunk csak bele, hogy beállunk egy párhuzamos parkolóhely mellé és a centizés, manőverezés helyett csak beoldalazunk pár másodperc alatt. Vagy egy szűk helyen kéne megfordulnunk 180 fokban, arra is van megoldása a Hyundai e-Corner rendszerének.

Képes úgy fordítani a négy kerekét, hogy az autó egy helyben megfordul. Emellett képes targonca módjára csak a hátsó kerekeit forgatni és még sorolhatnám. A rendszer lényege a végtelen tárház ha a kerekek mozgatásáról van szó.

Bár korábban a Hyundai több koncepcióautóján is megjelent a rendszer elméletben, viszont most először egy módosított Ioniq 5-ön is megmutatták működés közben. A videó alapján nagyon ígéretes, viszont hogy mikor láthatjuk először utcai autóban, arra nehéz válaszolni.

Sturcz Bertalan/ Alapjárat
BMW: nem politikai nyomásra építünk elektromos autókat Olajipari óriásvállalat elnöke vezetheti az idei klímacsúcsot

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!