2021. június 21. | 12:47

Nagy tervei vannak a svéd vállalatnak.

A Volvo Cars a szintén svéd Northvolt akkumulátorgyártó segítségével fenntartható akkumulátorokat fejlesztene és gyártana az elektromos autóihoz. Az autógyártó egy gigaüzemet is szeretne felhúzni, értelemszerűen ott folyna a termelés.

A vállalatok célja egy svédországi kutatási és fejlesztési központ létrehozása, amely 2022-ben, a bevezetőben említett európai gigagyár pedig 2026-ban kezdheti meg működését, utóbbi évi 50 gigawattóra (GWh) termelési kapacitással bír majd a tervek szerint.

A Volvo célja, hogy az évtized közepére 50 százalékban tisztán elektromos autókat értékesítsen, 2030-ra pedig már csak teljesen elektromos autókat szeretne kínálni a fogyasztóknak. Az XC60-as modell tisztán elektromos kivitele lesz az első olyan autó, amely a Northvolt segítségével kifejlesztett akkumulátorcellákat használja majd – közölte a Volvo. A házon belül gyártott akkumulátorokat a Volvo testvérmárkája, a Polestar is megkapja.

Henrik Green, a Volvo technológiai igazgatója szerint a két vállalat között létrejövő kooperáció lehetővé teszi az autógyártó számára, hogy kifejezetten a Volvo és a Polestar igényei szerint tervezzen akkumulátorokat. A Volvo közölte, hogy a június 30-án további részleteket fog elárulni a jövőbeli technológiai ütemtervéről.

A gigagyár tiszta energiával működik majd, és várhatóan mintegy 3000 munkahelyet teremt. Az üzem helyéről még nem született döntés, árulta el a Volvo.

A Northvolt ebben a hónapban 2,75 milliárd dolláros tőkeemelést hajtott végre az Észak-Svédországban épülő gyár kapacitásának bővítésére, és a Volvo azt tervezi, hogy 2024-től kezdve ebből az akkumulátorgyárból fogja beszerezni az akkumulátorcellákat.

A Volkswagen a Northvolt legnagyobb részvényese, és az akkumulátorgyártó olyan vállalatoktól is kapott már milliárdos szerződéseket, mint a BMW és a Scania.

Az akkumulátorgyártók igyekeznek lépést tartani a kereslettel, mivel az autógyártók – a szigorú kibocsátási normák miatt is – egyre több energiát fektetnek a tisztán elektromos meghajtású gépjárművek kifejlesztésébe és gyártásába.