2023. szeptember 26. | 09:26

Emellett pedig olyan extrém trükkökre is képes, mint például egy helyben 360 fokot fordulni.

A BYD nevű kínai autógyártó nagyvállalatról talán már többet hallottunk, mint az alájuk tartozó YangWangról. Pedig egy egyre komolyabb presztízzsel bíró - mármint Kínában - márka, hiszen prémiumautókat gyártanak.

Itt van például legújabb modelljük, az U8, amely olyan veterán nagyágyúkkal venné fel a harcot, mint a Range Rover vagy a Mercedes G-osztály. Ehhez pedig nem csak komoly technikát és kényelmet sorakoztat fel, hanem különböző izgalmas trükköket is.

Például képes 360 fokot fordulni egyhelyben. Ez annak köszönhető, hogy a kerekeket külön-külön összesen 4 darab villanymotor hajtja. Így azoknak forgási irányát egymástól függetlenül is tudják szabályozni.

Emiatt pedig pont úgy, mint a tankok, képes oldalanként ellentétes forgásiránnyal összehozni a helyben forgást. Aszfalton is egészen látványos a manőver, bár biztos nem egészséges a hajtás egyetlen alkatrészének és a gumiknak sem, terepen ez biztosan könnyebben megy neki.

Hiszen erőből nincs hiány, a négy villanymotorral a rendszerösszteljesítmény olyan 1184 lóerő körül alakul, ami még egy ekkora SUV esetén is rengeteg. Ezeket egy 49,05 kWh-s akkumulátor eteti, ami elsőre nem hangzik soknak ilyen nagy méretű autó és ekkora teljesítmény mellé.

Van azonban benne range extender, tehát hatótávnövelő belső égésű motor is. Ez egy kétliteres, négyhengeres turbómotor, amelynek 75 literes tankja van. Ha ezt tele töltjük, akkor az autó elvileg összesen 1000 kilométeres hatótávra képes.

Érdekesség, hogy 1 méteres gázlómélységgel bír, amely 1,4 méterre növekszik az Off-road Master Edition nevű kivitelnél. Itt az autó kap egy snorkelt a belső égésű motor miatt, de nem ez az összes plusz extra.

Ezzel a felszereltséggel ugyanis az autó képes behajtani mély vízbe, és lebegni is. Ezt a szenzoriai érzékelik, ilyenkor felhúzza az ablakokat és kinyitja a tetőablakot, hogy legyen az utasoknak menekülési útvonala.

Ám nem biztos, hogy az utasok menekülni akarnak majd, hiszen ezzel az autóval akár hajókázni is lehet. A kerekeit forgatva kontrolláltan képes akár 3 km/órával is haladni a vízben, így bizonyos esetekben megmentheti saját magát. Erre a mutatványra nagyjából 30 percig képes, tehát körülbelül másfél kilométeres hatótávja van vízen.

Az első U8-akat várhatóan októberben kezdik el kiszállítani Kínában, és 1 089 000 jüant kérnek értük, ami átszámolva közel 55 millió forint. Ennél jóval drágább lesz a csónakázásra is képes Off-road Master Edition, de pontos árat egyelőre nem tudni.

VCG/ VCG/ Getty Images