Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
kedd - 2023. december 05.
-0.5 °C
borús égbolt
alapjarat.hu logo
95 579 Ft
100 635 Ft
D 607 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Vége az életveszélyes kísérletezéseknek, nehezebb lesz átverni a Teslákat

2022. december 01. | 12:58

Eddig az emberi leleményesség képes volt kijátszani a Tesla Autopilot emberfigyelő rendszerét, ezért most alaposabbra reszelték azt.

Bár az önvezetés mint fogalom izgalmasan hangzik, nem véletlenül tesszük elé azt, hogy milyen szintű. Ez már nem olyan izgi, ezért sokan nem is használják, pedig komoly létjogosultsága van. Jelenleg nem tartunk még a klasszikus értelembe vett önvezetésnél akkor sem, ha szeretnénk azt hinni.

Az autónak kell valamilyen input afelől, hogy mi ott ülünk éberen a kormány mögött és átvesszük az irányítást, ha nem érzi biztonságosnak a helyzetet. Amikor ez megtörténik, egyszerűen csak elenged mindent és száll bele az első előtte haladó tárgyba, mint ahogy azt már láttuk korábban.

Ez jellemzően akkor történik meg, amikor valaki megpróbálja kicselezni a rendszert, például a kormányt nem a kezével, hanem egy arra kötött súllyal adjusztálja. A súlyt az autó úgy érzékeli, hogy ott ülünk a vezetőülésben és fogjuk a kormányt. Erre szinte piac is épült, mert ilyen eszközöket már venni is lehet. Egyszerűen a kormányra erősíthető, és működik.

Hogy ezt mégse tehessük meg, ezért a Teslákban egy idő után megjött a sofőrfigyelő kamera, ami kifejezetten az arcot és a szemet nézi. Ha azt érzékeli, hogy folyamatosan nem az utat nézzük - helyette például a telefonunkat - akkor az autó lekapcsolja a rendszert. Ha így jártunk, akkor félre kell állni, egyszer P-be tenni a menetmódválasztót, utána fogja csak engedni újra használni a rendszert.

Ez mégsem volt elég, ezért a Tesla komolyabb technika lépéseket tett. Innentől a rendszereik egy frissítés után elvileg képesek lesznek felismerni a kormányra aggatott idegen tárgyakat, eszközöket.

Ezzel ki tudják majd védeni az interneten terjedő videókban elkövetett baromságokat, amik a kettes szintű önvezetést ötös szintűként próbálják beállítani.

Tesla
Hangfalakba rejtve próbált embereket átcsempészni a határon - VIDEÓ Nem vesz fel több rendelést a Ferrari az SUV-jára, mert sok lenne a normális modellek mellett

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!