vasárnap - 2023. április 02.
8.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 617 Ft
100 655 Ft
D 599 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

A Vodafone új módszerrel köti össze az autósokat a hatóságokkal

2022. április 11. | 15:33

A STEP közvetlenül összekapcsolja az autósokat és a hatóságokat a közlekedési információk gyorsabb és hatékonyabb megosztása érdekében.  

A Vodafone egy új, STEP (Safer Transport for Europe Platform – Biztonságosabb Közlekedés Európáért Platform) elnevezésű felületet vezet be. Ennek célja, hogy közvetlenül összekapcsolja a közlekedőket egymással és a hatóságokkal, ezáltal lehetővé téve a biztonsági információk, veszélyjelzések és friss forgalmi információk valós idejű megosztását.

A problémát az jelenti, hogy a közlekedési hatóságok leginkább csak az autópályákon kihelyezett információs táblákon, illetve a járművekbe épített navigációs rendszereken keresztül tudnak friss közlekedésbiztonsági híreket megosztani. Ez azonban csak korlátozott elérést tesz lehetővé.

A telekommunikációs cég szerint a STEP ezekre a problémákra kínál megoldást. Nyitott, iparági szabványokra épülő, felhőalapú felületként lehetőséget biztosít a közúti biztonság javítása érdekében a különféle rendszereknek az együttműködésre azáltal, hogy egész Európában összekapcsolja egymással a közlekedés résztvevőit, a közlekedési hatóságokat, a járműgyártókat és a mobilszolgáltatókat.

egymással kommunikáló autók
Kép: Vodafone

Dobó Mátyás, a Vodafone Magyarország vállalati megoldásokért felelős vezérigazgató-helyettese elmondta, a gyorsabb és hatékonyabb adatmegosztást biztosító nyílt felületek lehetővé teszik, hogy a legfontosabb biztonsági információk minden közlekedőhöz eljussanak függetlenül attól, milyen alkalmazást vagy rendszert használnak. A STEP az összekapcsoltság előnyeinek teljeskörű kiaknázását biztosítja.

Kezdetben a STEP a sávlezárásokkal, sebességkorlátozásokkal, valamint a még előttünk álló útszakaszon bekövetkezett közlekedési eseményekkel kapcsolatos biztonsági üzenetek és a közúti üzemeltetők által kiadott legfrissebb információk továbbítja majd a járműbe épített rendszerekre és a navigációs alkalmazásokra.

A STEP elindítását az a sikeres kísérlet alapozta meg, amelynek során a cég az Egyesült Királyság első „vehicle-to-everything”, vagyis a járművek és környezetük közötti kommunikációt lehetővé tevő biztonsági technológiáját tesztelte. Ez a felhőalapú rendszer élő, a közvetlen környezetre vonatkozó, friss információkat biztosít a közlekedők számára a sávlezárásokról, sebességkorlátozásokról és balesetekről. Emellett a Vodafone azt is vizsgálta saját mobilitási teszközpontjában, hogy az 5G technológia és a pontos helymeghatározás hogyan segíthet a közlekedésbiztonság javításában.

Nyitókép: Pixabay

Drágább lett Magyarország két legkelendőbb autója Az FIA az F1-es pilóták aláöltözetét is elkezdi ellenőrizni

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!